Brummen ziet grasmaai-schapen nog niet zitten: 'Het is te duur'

Brummen ziet grasmaai-schapen nog niet zitten: 'Het is te duur'

De gemeente Brummen is voorlopig nog niet van plan om schapen in te zetten als grasmaaier. Dit gebeurt wel in Lochem en Zutphen. Het is beter voor het milieu en de rondreizende dieren zijn een ware attractie voor de inwoners.

De reden dat ze er nog niet aan willen beginnen: "Wij hebben zeer weinig ruw gras of grotere grasvelden, die niet als speelveld in gebruik zijn. Daar komt de inzet van schapen vooral tot zijn recht", legt woordvoerder Remco van Straaten uit. "Bovendien is de inzet van schapen voor ons duurder dan gewoon maaibeheer."

De deur wordt echter niet volledig dichtgegooid voor de viervoeters. "We gaan als het goed is komend jaar ook bepalen welke (natuur)doelen we willen behalen met ons groen. De inzet van schapen kan daar wellicht een van de vele gespreksonderwerpen bij zijn."

Milieubewust

De gemeente Brummen is wel voor een milieuvriendelijke aanpak van de natuur. Zo hebben ze onlangs geroepen dat ze tegen het gebruik van Glyfosaat zijn. Dit middel wordt gebruikt om onkruid mee te bestrijden. De gemeente verwijdert dit op een andere manier, en "we bestrijden geen onkruiden in onze grasvelden. Onze grasvelden bestaan ook steeds meer uit kruidenmengsel. Dit ter bevordering van onder andere de biodiversiteit. Door het maaien blijft de vegetatie op het gewenste niveau."

In Zutphen vallen de schapen meer in de smaak. Daar hebben ze de grasmaai-methode onlangs verlengd. Ze beamen dat het meer geld kost, maar dat valt volgens hen binnen het budget. "Het is misschien wel één van de meest lieve projecten die ik ooit heb gedaan", vertelt wethouder Annelies De Jonge daarover. "We zijn begonnen met één kudde, maar omdat we zoveel gras hebben zijn het er uiteindelijk twee geworden."

Zakgeld

Dat Brummen een beetje voorzichtig aan doet met de centen is niet gek. Ze staan namelijk onder preventief toezicht van de provincie. Voor elke nieuwe uitgaven moeten ze toestemming geven. Dit omdat ze niet zelf de structurele tekorten op de begroting op wisten te lossen.

In Zutphen zijn de schapen een groot succes...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.