Burgers vinden gemeenteraad geen goede afspiegeling van de samenleving

Burgers vinden gemeenteraad geen goede afspiegeling van de samenleving

Inwoners uit de regio vinden de gemeenteraad geen goede afspiegeling van de samenleving. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie uit de enquête van LokaalGelderland. Het zou allemaal veel diverser mogen, vinden ze. 

70 procent van de deelnemers aan het onderzoek komt uit Zutphen, de rest uit de gemeente Brummen. 78 procent zegt dat de gemeenteraad geen goede afspiegeling is van de samenleving. Een Zutphenaar: "Bijna alle raadsleden leven van een veel hoger inkomen dan een gemiddelde Zutphense. Dan maak je andere keuzes en kun je je minder verplaatsen in de situatie van inwoners."

Volgens een andere deelnemer is hun blik niet breed genoeg. "Ze weten niet wat er speelt. Ze zitten in hun eigen wereld." En weer een ander zegt dat er te weinig kleur te bekennen is en dat er te weinig gesproken wordt met en over de autochtone bevolking.

Ook leeftijd lijkt een ding te zijn. In de gemeenteraad zitten "teveel oud politici, veelal plucheplakkers",legt een Brummenaar uit. Echter wordt een gemeenteraad natuurlijk gekozen door de stemmers, dus zou het een goede afspiegeling moeten zijn. "Dat klopt", beklemtoont een deelnemer. "Democratisch is dat het wel, maar zo gedraagt de raad zich niet."

Naast de diversiteit lijkt ook transparantie een verbeterpuntje te zijn voor beide gemeenteraden. 68 procent is van mening dat de gemeenteraad niet transparant genoeg is naar de burgers toe. Ze bedoelen dan dat er te weinig gecommuniceerd wordt over besluiten, plannen en dergelijke.

Onderzoek

LokaalGelderland onderzoekt hoe de regio denkt over de lokale politiek. Doen ze goed hun best? Of houden ze zich veel te stil? Geef je mening in de enquête en help mee met het onderzoek.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.