College Brummen ziet meerwaarde privatisering binnensportaccommodaties

College Brummen ziet meerwaarde privatisering binnensportaccommodaties

BRUMMEN/EERBEEK - Het college van burgemeester en wethouders is voornemens om per 1 januari 2017 één nieuwe organisatie in het leven te roepen die verantwoordelijk wordt voor het beheer en exploitatie van alle binnensportaccommodaties. Het gaat hierbij concreet om sporthal De Bhoele en sportzaal/zwembad Rhienderoord. Bij zo’n organisatie (met vooralsnog de werktitel ‘sportkoepel’) kan ook de uitvoering van het gemeentelijke sportbeleid ondergebracht worden. “Hiermee ontstaat een krachtige organisatie en een efficiënte aanpak, zowel waar het gaat om het beheren van de accommodaties, het stevig uitvoeren van het gemeentelijk sportbeleid en het maximaal stimuleren van sportbeoefening”, aldus verantwoordelijk sportwethouder Luuk Tuiten. Voordat het definitieve besluit wordt genomen, worden aan de hand van een stappenplan nog een aantal zaken uitgezocht en uitgewerkt.  

In de afgelopen twee jaar is er veel voorbereidingswerk verricht op het gebied van privatisering of verzelfstandiging van de gemeentelijke sportaccommodaties. “Wat betreft de buitensportaccommodaties heeft dit al geresulteerd in een concreet raadsvoorstel om in ieder geval vier van de zes gemeentelijke accommodaties te privatiseren. Wat betreft de binnensportaccommodaties hebben we uitgebreid onderzoek verricht,” licht Tuiten toe. "Niet alleen hebben we onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheden voor het verzelfstandigen van sporthal De Bhoele in Eerbeek, ook betrekken we de oprichting van de sportkoepel hierbij”. De sportwethouder is enthousiast over de kansen die er nu liggen. “Sportbeoefening en het stimuleren van een gezonde levensstijl zijn belangrijke doelen die we nastreven. Door de krachten te bundelen kunnen we meer bereiken”. De wethouder benadrukt dat er een volledig nieuwe stichting moet komen, waarin de huidige Stichting Rhienderoord Zwem & Sportplezier in opgaat. “Deze stichting beheert nu het overdekte zwembad en sportzaal in Brummen en de ervaring die zij inbrengen is waardevol. Maar ook de buurtsportcoach en de combinatiefuncties sport worden als het aan het college ligt ondergebracht in de nieuw te vormen stichting”.

Ook kans voor arbeidsparticipatie
Wat betreft Tuiten, die ook ambassadeur is van het project Brummen Scoort, liggen er met de oprichting van een overkoepelende sportorganisatie ook kansen op het gebied van arbeidsparticipatie. “Binnen de activiteiten van deze organisatie kan bijvoorbeeld rekening worden gehouden met het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op deze manier kunnen we ruimte bieden om mensen een zinvolle dagbesteding te bieden en volwaardig in de maatschappij te laten participeren”, aldus Tuiten. Het is wat hem betreft een van de onderdelen van het stappenplan voor de komende maanden. “Zowel financieel, juridisch als praktisch moeten we in de komende tijd nog een aantal zaken uitwerken. Daarnaast investeren we de komende periode ook flink in het overleg met gebruikers en huurders van De Bhoele. We gaan er vanuit dat we het beeld weg kunnen nemen dat in een nieuwe situatie het gebruik of de gebruiksmogelijkheden van de sporthal beperkt worden. Dit is niet het geval. Met een eventuele sportkoepel maken wij hierover heldere afspraken”.  

Vraag aan gemeenteraad
Een belangrijk onderdeel van het voornemen om een sportkoepel op te richten is het rapport ‘Advisering oprichting sportkoepel Brummen”. Dit rapport is via de gemeentelijke website te raadplegen. Dit onderzoek geeft inzicht in de effecten van en te behalen meerwaarde bij de mogelijke oprichting van een koepelorganisatie. Nu het college het voornemen van privatisering van De Bhoele en oprichting van een koepelorganisatie heeft aangekondigd, wordt ook de gemeenteraad gevraagd om zijn gevoelens over dit voornemen kenbaar te maken.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.