Komende vijf weken harde lockdown: 'Alles gaat op slot'

Komende vijf weken harde lockdown: 'Alles gaat op slot'

Nederland gaat de komende vijf weken in lockdown. Dat maakte minister-president Mark Rutte maandagavond bekend vanuit het Torentje, zijn werkkamer. Vrijwel alle plekken waar mensen samenkomen gaan op slot.

Volgens Rutte hebben we geen keuze. Het aantal op corona positief geteste personen steeg de afgelopen dagen flink. "Het aantal contacten tussen mensen moet echt omlaag. Nederland gaat op slot", aldus Rutte. De nieuwe maatregelen gaan dinsdag in en gelden in ieder geval tot 19 januari.

Scholen dicht

De scholen gaan vanaf woensdag weer dicht. "Onderwijs op afstand wordt de norm." Er zijn wel uitzonderingen voor studenten in het examenjaar, praktijkonderwijs en studentenbegeleiding.

De niet essentiële winkels gaan vanaf dinsdagochtend dicht. Enkel supermarkten, apotheken en banken blijven open. Bouwmarkten mogen nog wel producten laten afhalen. "Want er gaat thuis ook wel eens iets stuk", vertelde de minister-president. De overheid breidt de regelingen voor bedrijven om financiële steun te krijgen uit.

Bibliotheken

Alle publiek toegankelijke locaties, binnen en buiten, zijn ook gesloten vanaf dinsdag. "Dit omvat heel veel, waaronder dierentuinen en pretparken." Hotels mogen wel open blijven, maar zonder restaurants of roomservice. Bibliotheken gaan ook dicht, afhalen mag nog wel.

Sportscholen, zwembaden en sporthallen gaan ook dicht. "Alle buitensport-locaties kunnen openblijven. Mensen tot 18 jaar kunnen in een team buiten sporten." Boven de 18 jaar geldt een maximum van twee personen, op anderhalve meter afstand, bij elkaar.

Bezoek in huis

De regels voor het ontvangen van bezoek thuis worden ook aangescherpt. Het dringende advies is om maximaal twee mensen buiten het eigen gezin te ontvangen. Wel is er een uitzondering voor de kerstdagen, dan mag je drie personen ontvangen.

Deze ondernemer was al bang voor een lockdown...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.