Ondernemers en klanten maken gebruik van laatste uurtjes voor de lockdown

Ondernemers en klanten maken gebruik van laatste uurtjes voor de lockdown

Het leek meer op een zaterdag dan op een maandag in de Zutphense binnenstad. Veel mensen gingen nog even snel naar hun favoriete winkels, met het vooruitzicht dat deze waarschijnlijk dicht moeten door het coronavirus. Ook andere ondernemers maken zich klaar voor de lockdown. 

Zeer waarschijnlijk moeten alle niet essentiële winkels dicht. "Ik wilde toch nog even de laatste dingen halen, nu het nog kan", legt een voorbijganger uit die twee zware tassen meesleept. "Het valt me op dat het echt heel erg druk is, maar goed daar doe ik zelf nu ook aan mee."

Burgemeester Annemieke Vermeulen: "Je ziet dat het veel drukker is dan normaal op een maandag. Ik zie ook dat mensen afstand van elkaar houden, waar nodig in een rij wachten en mondkapjes dragen." In sommige steden riepen burgemeesters op om de stad te vermijden, dat was in Zutphen niet het geval. 

Extra open

Ondernemer Peter van Belzen van Jones & Jones Zutphen: "Normaal ben ik op maandag dicht, maar ik heb via social media aangegeven dat we toch open zijn. En er komen veel mensen langs." Het raakt hem dat zijn zaak dicht moet, "maar ik begrijp wel dat het nodig is. In Zutphen valt het met de drukte algemeen wel mee, maar het is goed dat ze in grote steden wel op de rem trappen."

Moet er dan regionaal gekeken worden of winkels dicht moeten? "Ik denk het wel, maar dan krijg je onderling onrust. En mensen gaan dan ook naar andere steden toe. Dus het is wel lastig. Hopelijk verzinnen ze snel nog wat anders, maar ik ben er bang voor."

In de rij

In de binnenstad stonden lange rijen voor winkels. "Ik hoef alleen maar even wat af te geven bij de boekenwinkel en ik sta nu al een half uur in de rij", legt een vrouw uit. "Maar goed, morgen moet mogelijk alles dicht dus ik heb het er wel voor over."

De lockdown gaat waarschijnlijk vanaf middernacht van start. Verschillende ondernemingen hebben aangekondigd langer open te blijven. Sportschool-eigenaar Huseyin Cakan: "Bij Cakantrainingen gaan we door tot middernacht door om maximaal gebruik te maken van het feit hoelang we nog op mogen blijven." Ook de Hema in Zutphen houdt de deuren langer open, zodat klanten nog hun boodschappen kunnen doen.

Ondernemer Peter van Belzen over de sluiting...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.