College Brummen schaart zich achter burgemeester: 'Kom met strenge regels voor carbid'

College Brummen schaart zich achter burgemeester: 'Kom met strenge regels voor carbid'

  •  Strenge regels bedacht
  •  25 november 2020
  •  

Dit jaar gaan er, als het aan het college ligt, strengere regels gelden voor het carbidschieten. Hiermee ondersteunen ze uitspraken van burgemeester Alex van Hedel, die op deze nieuwswebsite al aangaf het carbidschieten liever een jaar over te slaan. 

“Wij vinden deze aanscherping als college noodzakelijk, zowel vanuit het oogpunt van de volksgezondheid als ook vanuit veiligheid,” licht burgemeester Van Hedel het voorstel toe. Hij heeft de andere leden van het College van Burgemeester en Wethouders achter zich weten te krijgen. 

De gemeenteraad moet nog instemmen met de extra voorschriften maar in Brummen geldt er al een verbod op carbidschieten gedurende het hele jaar, behalve op oudejaarsdag buiten de bebouwde kom. “Naar verwachting blijven evenementen tijdens de jaarwisseling vanwege de volksgezondheid verboden. Dus ook de traditionele evenementen rondom carbidschieten”, legt de burgemeester uit.

Overlast, gevaar en letsel

Eerder heeft het kabinet eerder besloten om het knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden vanwege toegenomen overlast, gevaar en letsel. Zogenaamd siervuurwerk is dit jaar ook verboden. Voor het carbidschieten geldt geen landelijk verbod. Gemeenten mogen van het kabinet zelf weten hoe ze hier mee omgaan. 

Het afsteken van vuurwerk is ontnomen om de druk op de zorg te ontlasten vanwege de grote druk op medisch personeel. Carbidschieten is iets wat vooral in het oosten van het land gebeurt. De gemeenteraad van Brummen zal 3 december besluiten welke regels er definitief zullen gelden. 

Vorig jaar vroegen we op straat naar een mogelijk carbid-verbod...

 | Jesse Sprikkelman / LGLD

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.