Zutphen wekt steeds meer zonne-energie op

Zutphen wekt steeds meer zonne-energie op

  •  Zutphen wordt duurzamer
  •  25 september 2020
  •  

De laatste jaren produceren Zutphenaren steeds meer stroom met behulp van de zon. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er zijn steeds meer zonnepanelen te vinden in de gemeente. En hoe meer zonnepanelen, hoe meer stroom.

Vorig jaar was het totale vermogen van de zonnepanelen op woningen in Zutphen nog 7.946 kW. Ten opzichte van 2018 is dit een flinke toename. De hoeveelheid opgewekte stroom is te vergelijken met het verbruik van zo’n 2.100 huishoudens. Het aantal woningen in Zutphen met zonnepanelen is dus vanaf 2017 flink toegenomen. Zo waren er al in 2018 circa tweeduizend installaties, en is dat vorig jaar gegroeid naar zo’n bijna drieduizend installaties. Daarnaast gaan ook steeds meer bedrijven over op zonnepanelen, samen wekken ze bijna evenveel op als de zonnepanelen op de woningen.

Populair

Niet alleen in de regio Zutphen is de zonnestroom populair. Landelijk nam het vermogen aan zonnepanelen op met 4.609 megawatt naar 6.874 megawatt. Een groei van ruim 49%. De stijging ligt toch wel voor het grootste deel bij bedrijven (59%). Dit komt grotendeels door de aanleg van zonneparken.

Inwoners kopen meer zonnepanelen vanwege de dalende prijzen. De ontwikkeling van de panelen gaat ook steeds sneller, waardoor de terugverdientijd afneemt. Daardoor is de investering voor velen interessanter. Steeds meer wordt er gebruik gemaakt van elektrisch rijden en gasvrij wonen. Ook werken we meer thuis, en dan gebruik je toch net iets meer elektriciteit. En dat zorgt ervoor dat de energierekening stijgt.

Verslaggever Jesse Sprikkelman maakte eerder een reportage over de zonneparken...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.