'Boa's maken onderscheid tussen restaurants en barren bij coronahandhaving'
Anton Menkveld.

'Boa's maken onderscheid tussen restaurants en barren bij coronahandhaving'

Wie 's avonds een hapje gaat eten in de Zutphense binnenstad kan gerust de coronaregels wat minder serieus nemen. Maar als je daarna de stad in gaat wordt je ineens wel overal en nergens geweigerd omdat het 'vol' zit. Hoe kan dat? 

Ondernemer Anton Menkveld, eigenaar van cocktailbar MixxiM, weet het antwoord wel: "Er wordt in de late uurtjes veel meer gecontroleerd. Overdag heb ik ze nog niet zien controleren bij de horeca en op de terrassen." En waarom ze dat doen? "Ze gaan er vanuit dat er 's avonds meer drank in de mensen gaat. En met een drankje op wordt het natuurlijk moeilijker je aan de anderhalve-meter te houden. Ze gaan de straat op omdat het risico groter is." 

Menkveld heeft het zelf ervaren. Hij heeft begin juni een last onder dwangsom ontvangen. Deze heeft hij aangevochten bij de rechter, maar geen gelijk gekregen. Als de regels nu nog eens overtreden worden in zijn cocktailbar moet hij de portemonnee trekken. "En misschien moet ik dan de tent wel een paar dagen sluiten. Maar dat probeer ik natuurlijk te voorkomen." 

Geen maatvastheid

Wie langs de terrassen loopt ziet dat horecaondernemers soepel omspringen met de regels. "Ik ben blij dat horecaondernemers in de bouw werken. Want maatvastheid hebben ze niet", zegt de cocktailbar-eigenaar lachend. Hij vindt niet dat zijn collega's harder aangepakt moeten worden, hij is van mening dat er één lijn getrokken moet worden. En dat is vooral belangrijk voor de bezoekers. "Je moet de gasten vanaf het begin goed opvoeden en laten zien en merken hoe de regels zijn. Dat doe je bij kleine kinderen en bijvoorbeeld een puppy ook." 

Voor bezoekers is het ook heel verwarrend. "Eerst mogen ze nog rustig met z'n alle op het terras zitten en daarna moet ik ze weigeren bij de deur. Daar krijg ik ook geregeld opmerkingen over. En dat is heel vervelend." Menkveld moet elke avond zo'n 50 tot 70 mensen weigeren. 

Hij is ook van mening dat de verantwoordelijkheid bij de burgers zelf ligt. "Het oudere publiek houdt zich al niet aan de regels, viel me op toen ik over de markt liep. En dat is dan weer een slecht voorbeeld voor jongeren. De risicogroep heeft er echt lak aan." 

Vuurshow

Naast het runnen van een cocktailbar is Menkveld ook betrokken bij evenementen. Zo organiseert hij zaterdag een vuurshow op de IJsselkade. Gaat dat wel lukken met die strenge regels? "Tuurlijk! Het is lastig te organiseren, maar de mogelijkheden zijn er. We zetten alles op alles om de regels te volgen. En dat gaat vast lukken." Zo moeten bezoekers een kaartje kopen en mogen ze niet in- en uit lopen. 

Anton Menkveld maakte eerder al kenbaar de anderhalve-meter niet handig te vinden...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.