Directie PI Achterhoek na brandbrief: 'We doen het goed, er zijn geen coronabesmettingen'

Directie PI Achterhoek na brandbrief: 'We doen het goed, er zijn geen coronabesmettingen'

Gevangenen uit de PI Achterhoek zijn niet tevreden over hoe de corona-maatregelen uitgevoerd worden. De directie spreekt dit echter tegen, want volgens hen is er nog geen enkele besmetting geweest. 

De gevangenen hebben opnieuw een brandbrief gestuurd. Daarin staat dat medewerkers zich absoluut niet aan de coronamaatrdegelen houden. De directie reageert op vragen van deze nieuwswebsite. Het directielid wil niet met naam in de media. Ze zeggen dat het goed gaat in de gevangenis en dat de regels goed nageleefd worden. 

Geen besmettingen

Het directielid: "De landelijke maatregelen die genomen zijn ter voorkoming van verspreiding van het coronavirus raken ook het leven en werken in de PI. Dit betekent dat in alle vestigingen in het land maatregelen zijn ingevoerd waarbij mogelijke besmettingen zoveel mogelijk worden voorkomen. Dit lukt tot op heden goed; de PI Achterhoek heeft geen coronabesmettingen gehad onder gedetineerden."

Dat er geen corona-patiënten zijn beamen de gevangen. Hun kritiek is vooral op het beleid. Ze zijn van mening dat medewerkers lak aan de regels hebben, en dat het feit dat er geen besmettingen zijn op puur geluk berust. De directie zegt dat er echter wel echt goed opgelet wordt: "Als een gedetineerde gezondheidsklachten heeft, zorgt de medische dienst van de PI voor de afname van een coronatest.  Medewerkers met klachten kunnen via het landelijke 0800 nummer heel snel een test laten uitvoeren. We volgen als PI dus strikt de richtlijnen van het RIVM en de landelijke richtlijnen van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), ook met betrekking tot 1,5 meter afstand houden en hygiëne."

Bezoek

Dan is er nog iets wat gevangenen op het hart ligt. Ze hebben hun geliefden al zo'n vijf maanden niet in de armen mogen sluiten. Dit vanwege het bezoekbeleid wat er is. De directie beaamd dat aanraken niet mag. "Aanpassingen zijn gedaan door plexiglas in de bezoekzalen te plaatsen en de afstand tussen bezoekers onderling te vergroten. Hierdoor is fysiek contact tussen gedetineerden en hun bezoek nog niet mogelijk. Sinds de corona-uitbraak zijn er voor gedetineerden wel mogelijkheden gecreëerd om te skypen met het thuisfront. Dit is van grote meerwaarde gebleken want veel gedetineerden maken hier gebruik van." Sinds augustus mogen er ook weer kinderen op bezoek komen. Dat mocht in eerste instantie ook niet. 

De directie zegt overigens de brandbrief niet te hebben gelezen, dus wil er inhoudelijk ook niet op reageren. 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.