Waarom deze Brummense stoep ineens 'eigen terrein' is

Waarom deze Brummense stoep ineens 'eigen terrein' is

Een stoep langs een straat lijkt vrij voor de hand liggend. De gemeente zorgt dat deze er netjes bijligt en als er iets mis is, moet je bij de gemeente klagen. Maar aan de Zutphensestraat in Brummen is er plots iets anders, voor één van de huizen liggen tegels met 'eigen terrein' in de stoep.

Verderop in de straat ligt al langere tijd een dergelijke tegel in de stoep. Is het de annexatie van trottoirs? Volgens gemeentewoordvoerder Gert-Jan van Dijk ligt het iets anders. "Op diverse plaatsen binnen onze gemeente zijn er situaties waarbij het trottoir of de straat niet op gemeentelijke grond liggen, maar op grond van particulieren", legt hij uit.

Eigen terrein

Dat betekent dat op sommige plekken de gemeente niet de eigenaar is van de grond waar de stoep op ligt. Dat is er in de loop der jaren ingeslopen. Maar het is niet zo dat de echte grondeigenaar zijn of haar tuin een stukje groter mag maken. "Dit is een gegeven waaraan een inwoner niets mag of kan veranderen."

Lees verder onder de foto...

 | Jelle Seubring / LGLD

Volgens Van Dijk is er ook geen meningsverschil over van wie de grond is. Maar de gemeente is ook niet van plan om het recht te trekken. "We laten de situatie zoals het is."

Onderhandelingen

Dat geldt niet overal. Soms wordt er wel grond overgekocht voor het troittoir. Zo werd in het buitengebied van Eerbeek een stuk grond voor een symbolisch bedrag van een euro overgekocht.

"Met de eigenaar van het pand aan de Zutphensestraat is al sinds 2010 gesprek gaande over eventuele overdracht of aankoop van dit stukje grond", vertelt Gert-Jan van Dijk. "Dit heeft tot dusver niet tot overeenstemming geleid. Reden voor betrokken inwoner om deze tegels te plaatsen."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.