Droogte in de regio komt door klimaatverandering, blijkt uit onderzoek

Droogte in de regio komt door klimaatverandering, blijkt uit onderzoek

De afgelopen zomers waren droog en warm in onze regio. De oorzaak daarvan is onderzocht; het komt door de klimaatverandering. 

Het KNMI heeft samen met de Universiteit Utrecht onderzoek gedaan naar de extreme droogte. Vooral in de zomer van 2018 was het erg droog, en daarna is het nooit meer normaal geworden. De neerslag nam in 2018 zelfs af met 50 procent. De onderzoekers vonden dus een duidelijke trend naar meer van dit soort droogtes in het binnenland van Nederland.

 

In de regio wordt de toename van de temperatuur en van de potentiële verdamping mede veroorzaakt door klimaatverandering. De toename van de temperatuur in de klimaatmodellen is lager dan waargenomen, waardoor je dus kan concluderen dat tenminste de helft van de waargenomen temperatuurtrend mag worden toegeschreven aan de uitstoot van broeikasgassen. Zonder toename van neerslag, betekent dit dus dat er in het binnenland een grotere kans is op droogte door klimaatverandering.

Lees verder onder de foto...

De gebruikte weermodellen. | KNMI
De gebruikte weermodellen.

Aan de Nederlandse kust werd minder droogte gemeten de afgelopen zomers. Dit komt omdat in het binnenland wateraanvoer voornamelijk vanuit regen plaatsvindt, terwijl meer aan de kust ook water aangevoerd kan worden via de grote rivieren. Hierdoor is het binnenland extra gevoelig voor verandering in neerslag in de zomermaanden.

De droogte zorgt bij boeren voor slechte oogsten. Ook vergroot de kans op natuurbranden flink. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.