Zutphen wil warmtenet aanleggen in de buurt Helbergen

Zutphen wil warmtenet aanleggen in de buurt Helbergen

De gemeente Zutphen is de plannen voor een wamtenet in de wijk Helbergen concreet aan het maken. Een subsidieaanvraag voor de aardgasloze wijk is de deur uit, richting het Rijk. Zo'n 700 woningen zouden op het warmtenet aangesloten moeten worden.

Een warmtenet is een andere manier om huizen en kraanwater te verwarmen. Een warmtenet is vergelijkbaar met een stadsverwarming. Het kan gebruikt worden om hele straten en wijken aardgasvrij te maken. Zutphen heeft als doel om in 2030 energieneutraal te zijn.

Geen hogere rekening

Het onderzoek naar het warmtenet in Helbergen is al een jaar aan de gang. Samen met woonbedrijf Ieder1, Rijkswaterstaat, Alliander en het Waterschap Rijn en IJssel wordt gekeken hoe er gebruik gemaakt kan worden van de warmte uit het oppervlaktewater van de IJssel.

"Het project zal na toekenning van de rijksbijdrage in het najaar van start gaan", legt wethouder Harry Matser uit. "We gaan dan als allereerste met inwoners in gesprek over wat dit voor hen betekent. Daarbij kijken we ook naar oplossingen voor sociale- en maatschappelijke problemen in de wijk. Een belangrijke opdracht bij het ontwikkelen van een warmtenet is dat de energierekening van inwoners niet hoger mag worden."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.