Duizenden leraren verwacht in Zutphen voor manifestatie, honderden scholen gesloten

Duizenden leraren verwacht in Zutphen voor manifestatie, honderden scholen gesloten

Honderden scholen in het oosten van het land zijn morgen gesloten vanwege de onderwijsstaking. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb). Bij de manifestatie en protestmars die in Zutphen wordt gehouden, worden zo'n vijfduizend mensen verwacht.

"De actiebereidheid is groot", vertelt Nicole ter Harmsel van de bond. "In het oosten van Nederland doen ongeveer 475 scholen mee. Landelijk zijn meer dan 4000 scholen gesloten." De bond eist namens de leraren dat er structureel meer geld naar onderwijs gaat. "Het eerdere geld 460 miljoen was voor een heel groot gedeelte eenmalig. Van eenmalig geld kun je geen structurele veranderingen doorvoeren. En dat is waarom wij ons opnieuw genoodzaakt zien om te gaan staken."

Advertentie

Grote tocht van leraren

Op verschillende plekken in het land worden grote acties georganiseerd. Duizenden leerkrachten uit het oosten komen naar verwachting naar Zutphen, om daar hun protest te voeren. Ze verzamelen bij het Baudartius College, om vervolgens met de hele groep naar de Hanzehal te lopen. Daar zijn enkele sprekers. Arriva zet extra treinen in om alle leerkrachten in Zutphen te krijgen.

Ondertussen zal het op de scholen rustig zijn, en op de kinderopvangen druk. Kinderen hoeven donderdag en vrijdag niet naar school. De ouders moeten echter zelf voor eventuele opvang zorgen. Kinderopvangen hebben het echter zo druk, dat er voor ruim een kwart van de kinderen geen plek is.

"Het water staat ons aan de lippen"
Nicole Ter Harmsel (AOb)

Hoge werkdruk

De werkdruk in het onderwijs is, ondanks eerdere maatregelen, nog steeds heel hoog. Ter Harmsel: "Met de huidige werkdruk en het lerarentekort is dat niet haalbaar. Het water staat ons aan de lippen." Als er een griepgolf is, kunnen scholen vaak geen vervanging krijgen. "Dit betekent dat er soms voor gekozen wordt om onderwijsassistenten of stagiaires voor de klas te zetten. En met alle respect voor deze hardwerkende collega's, zij hebben (nog) geen onderwijsbevoegdheid."

Naast lesgeven moeten leerkrachten bovendien nog veel andere taken uitvoeren. "Er komen steeds meer taken bij en er gaat eigenlijk nooit iets af. Dat maakt dat de werkdruk zo hoog is." Ter Harmsel benadrukt dat het uiteindelijk gaat om goed onderwijs bieden. "Het beste onderwijs voor onze kinderen dat is wat wij willen. Om dat te kunnen geven moet er structureel worden geïnvesteerd in onderwijs. En daarom staken wij!"

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.