Bezuinigingen op brandweer gaan door, minder brandweerwagens in de regio

Bezuinigingen op brandweer gaan door, minder brandweerwagens in de regio

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), waar de brandweer onder valt, zet de aangekondigde bezuinigingen door. Het bestuur, bestaande uit de burgemeesters van de 22 gemeenten die onder de VNOG vallen, stemde woensdag met pijn en moeite in met de toekomstvisie van de brandweer. Het gevolg is hard: er verdwijnen brandweerwagens uit de regio.

De veiligheidsregio had de afgelopen jaren te kampen met flinke tekorten. Daarom moet er flink bezuinigd worden, wat mede wordt gedaan op materiaal. De veiligheid voor inwoenrs is echter niet in het geding, benadrukt de directeur van de veiligheidsregio. De nieuwe toekomstvisie is getoetst aan alle wet- en regelgeving. De aangekondigde reorganisatie kwam op veel kritiek te staan. Sommige gemeenten raken mogelijk hun tweede tankautospuit kwijt. In maart moet een nieuw dekkingsplan klaar zijn waarbij gekeken is waar welke voertuigen nodig zijn.

Advertentie

Twaalf brandweervoertuigen minder

In de LokaalGelderland-regio verdwijnen er 12 brandweervoertuigen en worden er drie aangepast. Dat moet leiden tot een forse bezuiniging, samen met het inperken van de kazernes in andere delen van de veiligheidsregio. Waar bij meerdere kazernes in de veiligheidsregio de tweede tankautospuit, het basisvoertuig van de brandweer, verdwijnt gebeurt dit in deze regio niet.

De kazernes Brummen en Lochem raken mogelijk hun hulpverleningsvoertuig kwijt. Daarnaast staan de oppervlaktereddingsteams van Brummen (inclusief boot) en Almen op de lijst. In Zutphen verdwijnt er mogelijk alleen specialistisch materiaal. Opvallend is dat de kazerne in Eerbeek er materieel bij krijgt voor het bestrijden van natuurbranden.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.