Burgemeesters nemen besluit over financiën van brandweer, dit verandert er mogelijk in de regio
De brandweerwagens in Zutphen.

Burgemeesters nemen besluit over financiën van brandweer, dit verandert er mogelijk in de regio

Burgemeesters van 22 gemeenten, waaronder Zutphen, Brummen en Lochem, stemmen vandaag over de toekomst van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). De veiligheidsregio gaat over de brandweer in de regio. Financieel gezien gaat het verre van goed met de brandweer.

In 2018 moesten de gemeenten waar de VNOG onder valt samen het begrotingstekort van circa drie miljoen euro opvullen. Ook voor 2019 wordt er een tekort verwacht. Daarom heeft de VNOG een bezuinigingsplan opgesteld, waar onder meer is gekeken naar het aantal brandweervoertuigen. Dat betekent dat er zeer waarschijnlijk kazernes zullen komen met minder wagens. Kazernes uit buurgemeenten worden dan sneller ingeschakeld om te helpen. Dat gebeurt in de praktijk nu ook vaak bij grotere incidenten.

Advertentie

Aangepast wagenpark

In de LokaalGelderland-regio verdwijnen er 12 brandweervoertuigen en worden er drie aangepast. Dat moet leiden tot een forse bezuiniging, samen met het inperken van de kazernes in andere delen van de veiligheidsregio. Waar bij meerdere kazernes in de veiligheidsregio de tweede tankautospuit, het basisvoertuig van de brandweer, verdwijnt gebeurt dit in deze regio niet.

De kazernes Brummen en Lochem raken mogelijk hun hulpverleningsvoertuig kwijt. Daarnaast staan de oppervlaktereddingsteams van Brummen (inclusief boot) en Almen op de lijst. In Zutphen verdwijnt er mogelijk alleen specialistisch materiaal. Opvallend is dat de kazerne in Eerbeek er materieel bij krijgt voor het bestrijden van natuurbranden.

Er is vanuit andere gemeenten veel kritiek op de bezuinigingen. Ook de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) is ontstemd over de plannen. Als de plannen doorgaan wordt het wagenpark in de komende zes jaar aangepast.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.