Wonen in Zutphen

Wonen in Zutphen

Foto: ©Jos Böhmer

 

Wonen in Zutphen

Zutphen is aan het vernieuwen, het project ‘Rivier in de stad’ zorgt voor een erg mooie verbinding tussen de binnenstad, de IJssel en De Hoven. En ook wordt de IJsselkade onderhanden genomen. 

Je bent een student, of je bent net klaar met studeren en je wilt je graag samen met je vriendje of vriendinnetje vestigen in het mooie Zutphen. Waar kun je dan het beste wonen?

 

Noorderhaven
Om te beginnen onderzoeken we de Noorderhaven, een nieuwe wijk vlak achter het station in Zutphen. Het wordt een chique woonwijk het zo’n duizend riante huizen en niet te vergeten een gloednieuwe jachthaven. Dat laatste zegt al wel iets over de prijsklasse van de wijk. Maar als we de website van Noorderhaven moeten geloven komen er woningen in alle soorten, maten en prijsklassen. 

Over het algemeen vestigt een student zich ook sneller in een appartement. De appartementen zien er netjes uit en variëren in grootte van 110 m2 tot 156 m2 en hebben uiteraard balkons. Ook is er een parkeerkelder voor het opbergen van je auto en fiets. De vanaf prijs van de appartementen bedraagt €2750,- per m2. Dat betekent dat als je een appartement wilt kopen je al snel op zo’n 3 ton zit. Als je een appartement wilt huren moet je tussen de €725,- en €975,- rekenen. 

De grootste voordeel van de Noorderhaven zijn dat het op steenworp afstand van het station ligt. Via station Zutphen bereik je binnen 19 minuten Apeldoorn, binnen 13 minuten Deventer, binnen 22 minuten Arnhem en binnen 38 minuten Hengelo. Ook is het in de wijk relatief rustig en het ligt op loopafstand van het centrum van Zutphen. Tot slot is het natuurlijk heerlijk in de zomer van een hapje en drankje te genieten vlak aan de IJssel. 

Het nadeel is dat het relatief duur is en er (nog) geen supermarkt in de buurt te vinden is. Ook hebben de woningen een stedelijke opzet, dat is niet voor iedereen weggelegd. De betaalbaarheid voor starters op de koopmarkt is lastig en er worden geen tweekappers of woningen met een garage bebouwd. 

De oplevering van de complete Noorderhaven wordt verwacht rond 2022 & 2023

 

Waterkwartier
Mocht je wat minder geld te besteden hebben in in een relatief nieuwe wijk willen wonen kun je terecht in het Waterkwartier. Mocht je een huis willen kopen is de prijs vanaf €160.000,-, huren is tussen €600,- en €800,- per maand. 

Het voordeel van het waterkwartier is dat het een eigen centrum heeft met diversen winkels. Ook de binnenstad redelijk snel per fiets te bereiken. Het nadeel is dat het er best druk is en dat de wijk niet een al te beste naam heeft.

 

Leesten-Oost
De wijk Leesten-Oost in Zutphen is relatief nieuw. Volgens de website ‘Leesten Is Top’ (gemeente) kan je er “genieten van groen en water” en “fietsen en wandelen door prachtige gebieden”. 

De huizen in de wijk zijn niet de minste. Het goedkoopst woon je in het type Esdoorn, een rijtjeswoning. Voor een bedrag van €168.900 heb je 120 vierkante meter woonruimte.

Wil je een stapje hoger? Dan betaal je meteen een grote stap meer. Het type Quirijn, een losstaande woning begint bij €400.700,- voor 190 vierkante meter.

Zelf een kavel kopen is ook mogelijk. Daarvoor is ‘Het Berghege’ gereserveerd. De grote van de kavels is niet vastgesteld, en prijzen zijn niet online te vinden.

De voorzieningen in de wijk zijn verder in orde. Er is genoeg groen in de wijk te vinden en genoeg speelplekken voor kinderen. De stad is verder weg maar met de fiets te doen. Met de auto is gemakkelijk op de rondweg te komen die naast de wijk loopt. Winkelen kan ook, al is het winkelcentrum de laatste jaren wel minder geworden. De basisbehoeften zijn in ieder geval aanwezig.

 

Warnsveld
Als je niet in de stad wilt wonen, en ook niet in een Vinex-wijk, dan kan je altijd nog uitwijken naar het naastgelegen dorp Warnsveld. In het dorp is weinig tot geen nieuwbouw te vinden, maar er staat geregeld nog wel een woning te koop. Een prijsindicatie is dus niet te geven.

Warnsveld is op te delen in twee delen. Het ‘oude dorp’, gelegen aan de noordelijke kant. In het oude dorp is vooral oudbouw te vinden. Hier vind je onder andere ook het voormalige gemeentehuis, de kerk en de molen. Het andere deel van Warnsveld, ook wel ‘het nieuwe dorp’ genoemd ligt aan de zuidkant. Hier zijn meer -relatief- nieuwe woningen te vinden.

Qua faciliteiten zit je in Warnsveld goed. Omdat Warnsveld een dorp is zijn alle gemakken voorzien. Zo is er het winkelcentrum Dreiumme, waar je langs de slager, groenteboer, drogist, boekhandel en zelfs een kledingwinkel kan. Ook zitten er in Warnsveld twee supermarkten gevestigd: de Lidl en de Albert Heijn. Verder is Warnsveld geknipt voor kappers, die zijn er in overvloed.

 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.