De Zutphense gemeenteraad sprak over de omstreden reclamebelasting
Ondernemers kwamen naar de forumvergadering.

De Zutphense gemeenteraad sprak over de omstreden reclamebelasting

Verdeeldheid in een vergaderzaal van het Zutphense stadhuis. De eventuele afschaffing van de reclamebelasting werd besproken. Maar de neuzen wezen niet allemaal dezelfde kant op.

"Afschaffen is een investering die geld op kan leveren"
Bert Jansen (BewustZW)

Het is een vervolg op de ReclameRel. ondernemers die boos zijn omdat ze een enorm bedrag moesten ophoesten om een bordje aan de buitenmuur te mogen hangen. De SP vecht al sinds het begin voor de afschaffing van de belasting, en heeft nu een voorstel ingediend. Volgens SP'er Mathijs ten Broeke is de "belastingdruk nu niet eerlijk verdeelt".

'De discussie moet gaan over de manier'

Maar enkele partijen zijn het eens met het volledig afschaffen van de reclamebelasting. Zo ook Bert Jansen van BewustZW. "Afschaffen is een investering die geld op kan leveren. Meer bedrijven betekend meer werkgelegenheid, daardoor daalt de werkloosheid en dus ook het aantal mensen bij het Plein (uitkeringsorganisatie, red.). Bovendien slaan bedrijven Zutphen over mede vanwege de reclamebelasting." Over dat laatste zijn echter geen harde cijfers beschikbaar. "Er is een ambtenaar die er van alles over kan vertellen, maar ik ga de naam niet op tafel gooien."

"Het lijkt alsof de SP hier aan de rechterkant de VVD aan het inhalen is"
Rick Verschure (Burgerbelang)

Een groot deel is het echter wel eens over dat er gepraat moet worden over de vorm van de belasting. Frans Heitling, PvdA: "Over het systeem van heffen kan je inderdaad een flinke discussie voeren. Een optie zou zijn de belasting heffen via de OZB (Onroerendezaakbelasting, red.). Het zou mij niets verbazen dat dat zelfs goedkoper zou zijn." Rick Verschure, forumlid van Burgerbelang, is verbaast over de inbreng van de SP. "Ik ben verbaasd, het lijkt alsof de SP hier aan de rechterkant de VVD aan het inhalen is." 

Financiën

Verschure is van mening dat de indiener niet realistisch is, vooral niet op de langere termijn. "Stap is van die roze wolk af, denk realistisch." Hij doelt daarop dat afschaffen geen optie is. De SP vindt dat de gemeente de gehele kosten voor onder andere de beveiliging zou moeten dragen. Een merendeel van de politieke partijen trekt dat echter in twijfel.

Ondernemer Marcel Molenaar vertelde eerder al dat de belasting afgeschaft moet worden. "Het is goed als de belasting wordt afgeschaft, dan kan er vervolgens op een eerlijke manier iets anders komen." Het protest bij de gemeente van de ondernemers en politiek had na een lange tijd effect. De tarieven werden verlaagd: van 875 euro per jaar naar 250 euro per jaar voor kleine ondernemers. "De reclame hangt weer! Ik vindt dat wel al veel bereikt hebben, het bedrag voor de zzp'er is omlaag gegaan" vertelde Molenaar.

De gemeente Zutphen gaat nu samen met ondernemers kijken hoe de problemen opgelost kunnen worden. In de begroting van 2018-2022 komt een voorstel wat samen met de ondernemers wordt opgesteld. Het gaat daarbij om de taken van het Parkmanagement, de financiën die daarbij komen kijken en ook de reclamebelasting. Ondernemers die zich niet vertegenwoordigd voelen door het Parkmanagement, welke er zijn, worden ook benaderd door de gemeente.

 

 

Bekijk ook: Alle berichtgeving over de reclamerel

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.