Gaat de reclamebelasting in Zutphen nu eindelijk op de schop?

Gaat de reclamebelasting in Zutphen nu eindelijk op de schop?

De reclamebelasting in Zutphen gaat op de schop. Tenminste, dat is het voorstel van de SP-fractie. Ze hebben een initiatiefvoorstel ingediend om de belasting van tafel te vegen. Het lange verhaal van de reclamerel gaat weer verder.

Ze stellen niet alleen voor om de belasting (per 1 januari 2019) af te schaffen, maar stellen ook voor dat de gemeente zelf de touwtjes in handen neemt met de camerabewaking en andere voorzieningen op het bedrijvenpark. Momenteel gaat het 'Parkmanagement' erover, een organisatie waar veel, vooral kleinere, ondernemers het niet mee kunnen vinden. Met het afschaffen van de belasting zou ook de financiering vanuit de gemeente naar de organisatie stopgezet moeten worden.

Wat is die reclamerel ook alweer?

Vorig jaar kwamen kleine ondernemers in actie. Sommigen hadden een brief op de mat gekregen van de lokale belastingdienst, het Tribuut. De reden? Ze hadden een reclamebordje, soms slechts een poster, hangen. Maar daar moet je wel belasting voor betalen. Aanstichter van de ReclameRel, Marcel Molenaar (beter bekend als Marcel Miller), vindt het afschaffen een goed idee. "Het is goed als de belasting wordt afgeschaft, dan kan er vervolgens op een eerlijke manier iets anders komen."

Omdat de ondernemers de bedragen te hoog vonden zochten ze de aandacht op. Uiteindelijk kwam ook de politiek in actie en werd het besproken in de gemeenteraad en -fora. Ondernemers op het Zutphense bedrijventerrein verwijderden massaal hun reclameuitingen die onder de belastingregel vielen. 

Verlaging

Het protest bij de gemeente van de ondernemers en politiek had na een lange tijd effect. De tarieven werden verlaagd: van 875 euro per jaar naar 250 euro per jaar voor kleine ondernemers. "De reclame hangt weer! Ik vindt dat wel al veel bereikt hebben, het bedrag voor de zzp'er is omlaag gegaan" vertelt Molenaar.

Op dit moment moeten ondernemers in sommige delen van de gemeente, bijvoorbeeld de binnenstad en bedrijventerrein de Mars, belasting betalen als ze een reclamebord buiten hebben hangen. Niet alleen bij meters grote borden, maar zelfs voor het ophangen van een A3-poster moet je betalen.

 

 

Bekijk ook: Alle berichtgeving over de reclamerel

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.