Achter de schermen bij de politie: Arrestantenzorg
Arrestanten moeten een vingerafdruk achterlaten.

Achter de schermen bij de politie: Arrestantenzorg

Om te beginnen heeft Doetinchem 12 cellen. 10 regulieren cellen waarvan 4 met camera. 2 observatiecellen waarin we personen kunnen insluiten die beschonken zijn, verward of erg agressief.

Om 06:45 uur begint mijn dienst als arrestantenverzorger. De dienst begint met de dienstoverdracht:

Vannacht is er een verdachte door het AT (ArrestatieTeam) binnen gebracht. Dit gebeurt wanneer een verdachte de classificatie ‘vuurwapen gevaarlijk’ heeft gekregen.

Doorgaans is het zo dat als er een verdachte binnen komt wij de intake doen en zorgen dat de spullen die de verdachte bij zich heeft worden afgedaan en in een bak worden gelegd. Hierna wordt de verdachte gefouilleerd. Dit alles gebeurt in de intakeruimte.

Bij het AT is het zo dat zij met de verdachte doorlopen naar de cel, daar de spullen en kleding ontdoen van de verdachte en deze krijgt dan een overal aan. Dit doen ze om alle risico’s uit te sluiten. Hierbij hoeven wij als arrestantenverzorgers weinig te doen.

Een ander persoon, die vannacht bij ons is ingesloten, heeft er een bonte nacht van gemaakt. Aanvankelijk werd hij binnen gebracht omdat hij verward zou zijn en door de crisisdienst beoordeelt moest worden. Hij wordt dan ingesloten en in een observatiecel/isoleercel geplaatst. D.w.z. dat er een camera op hem is gericht. De crisisdienst gaat een gesprek aan met deze persoon en aan de hand daarvan kunnen zij bepalen of zij deze persoon psychische hulp kunnen bieden. Dit kan dan zijn op vrijwillige basis of gedwongen.

Deze persoon bleek niet te voldoen aan de criteria van de crisisdienst. Nadat de crisisdienst weg was trok de persoon al zijn kleren uit en ging zowaar een dansje doen. Nadat hij zijn warming up had gedaan ging hij op zijn handen staan en op zijn handen lopen. Dat is iets wat je ook niet elke dag ziet... of wil zien. Een naakte man die op zijn handen gaat lopen.

Collega’s hebben hem hierna een anti-scheurjurk gegeven. Dit toch om de boel een beetje te bedekken. Zijn eigen kleren wilde hij niet aan. Deze persoon had ook nog een boete open staan waarvoor hij kon betalen of 4 dagen zitten (een vervangende hechtenis). Deze kon de persoon niet betalen dus moest hij ook nog 4 dagen zitten. Dit houdt dan in dat hij opgehaald wordt door Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O). Deze vervoeren hem dan naar een Penitentiaire Inrichting.

Daarnaast zitten er nog 2 verdachten waarbij er geen bijzonderheden zijn.

In de loop van de dag zou er nog een lichting komen. Een lichting is iemand die in het Huis van Bewaring (HvB) zit en die naar Doetinchem wordt vervoerd door DV&O en daar wordt gehoord door rechercheurs. Hierna, meestal dezelfde dag, gaat hij weer terug naar het HvB.

Ook zou er zich nog een verdachte melden bij het bureau. Deze zou dan aangehouden worden en dan bij ons worden ingesloten.

Om 07:30 uur beginnen wij met de ontbijtronde, hierna wordt de mensen aangeboden om te wassen en vervolgens kan men luchten. Iedere verdachte heeft recht op 1 uur luchten per dag. Dit wordt bij ons verdeeld over 3 luchtmomenten: de ochtend, de middag en de avond.

Hierna hebben we de tijd om de verdachten waarvan er nog een ID-staat gemaakt moet worden een ID-staat te maken. Een ID-staat is bedoeld om de identiteit vast te stellen van de verdachte aan de hand van vingerafdrukken en een ID-kaart. Zo weet de Officier zeker wie de verdachte is.

Vanaf 09:00 uur mag men worden verhoord. Dan gaan rechercheurs van het VAT (Verdachte Afhandel Team) verklaringen van verdachten opnemen.

Om 10:00 uur doen we de koffieronde.

Om 12:00 uur doen we de lunch.

Om 15:00 uur wordt er weer een koffieronde gedaan.

Om 18:00 uur het diner.

Om 20:00 uur nog een koffieronde.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.