Christiaan verzamelt attributen uit de Tweede Wereldoorlog

Christiaan verzamelt attributen uit de Tweede Wereldoorlog

Christiaan Harkink is in het dagelijks leven ambulant hulpverlener bij Humanitas DMH in Zutphen. In zijn vrije tijd speelt hij gitaar in twee lokale bands, De Weekendkrachten en Versatile. Daarnaast houdt Christiaan er ook een bijzondere hobby op naast. Hij verzamelt namelijk attributen uit de Tweede Wereldoorlog. 

Met zijn jonge leeftijd van begin dertig, is de hobby van Christiaan wellicht wel bijzonder te noemen. Voor veel mensen van zijn leeftijd voelt de oorlog die bijna 80 jaar geleden eindigde erg ver weg. Bij Christiaan begon zijn interesse rond zijn twintigste. Met name van zijn vaders kant is er een rijke geschiedenis uit de oorlogstijd. Boerderij ‘Koeslag’ aan de Lindenbergsdijk in Laren was in de Tweede Wereldoorlog een tijdelijk hoofdkwartier van de Canadezen. Ook de naam Hendrik Jan Koeslag staat bekend in de regio als verzetsheld. Deze verhalen prikkelen Christiaan en hij gaat meer boeken lezen. “Juist deze verhalen komen zo dichtbij.” aldus Christiaan. 

Huls

Christiaan herinnert zich nog de tank huls die zijn vader op het land had gevonden en bovenop de kast stond. Aan de onderkant vond Christiaan cijfers. Dit zette Christiaan aan om een metaaldetector te lenen en zelf het land op te gaan. “Als echte leek ben ik maar gaan rondlopen in de hoop wat te vinden.” Hij vindt voornamelijk wat kogelhulzen, wat voor hem bewijs is dat er nog wel degelijk wat in de grond ligt. “Het zoeken vind ik echt het mooiste. De kick die je krijgt als de detector afgaat en je ook daadwerkelijk wat vindt.” Christiaan heeft inmiddels een eigen, professionele metaaldetector aangeschaft en gaat nog regelmatig op zoek. “Ik zoek met name hier in de regio. Ik zoek naar de verhalen uit mijn eigen omgeving” 

Christiaan praat met mensen in de buurt, bekijkt luchtfoto’s en leest verschillende dagboeken. Na een tijdje gaan de verhalen in de buurt rond dat de ‘jongen van Harkink’ spullen verzameld uit de oorlogstijd. Zo krijgt hij steeds vaker van mensen uit de omgeving spullen aangeboden die Christiaan dan weer opslaat in zijn ‘museum’. Telkens wanneer Christiaan wat vindt of aangeboden krijgt, gaat hij op zoek naar het verhaal erachter. Veel attributen hebben serienummers of namen erop staan. Christiaan gaat vervolgens op onderzoek uit, praat met mensen uit de buurt en maakt zo het plaatje compleet. 

Museum

In het ‘museum’ van Christiaan vind je onder andere veel hulzen, veldflessen, helmen, gasmaskers, munitiekisten en bestek. “Sommige hebben we zelf gevonden, andere zijn schuurvondsten. Spullen die mensen nog hadden liggen en aan het museum hebben geschonken.” Inmiddels zoekt Christiaan niet meer alleen het land af. Vaak trekt hij er samen met Hans Vruggink uit Almen eropuit. Hans heeft net als Christiaan een grote interesse als het gaat om de Tweede Wereldoorlog. Samen met Berry Swarthoff van het Liberation Museum waren de mannen betrokken bij de onthulling van het monument voor de De Black Watch (Royal Highland Regiment) van Canada in Laren vorig jaar.

Kennis

Net als Berry gaat Christiaan regelmatig naar scholen in de omgeving, om daar meer te vertellen over de oorlog. Hij neemt dan ook altijd wat attributen mee, en kan zo de kinderen vertellen over de persoonlijke verhalen van de mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Door zijn kennis werd zijn hulp ook ingeschakeld bij de aanleg van de spoortunnel in Almen. Prorail stuitte bij het graven op stukken van een vliegtuig. Toen de gemeente Lochem het onderzoek hiernaar overnam, werd Christiaan erbij gevraagd. Zo vond hij het binnenwerk van een horloge. “Ik kan natuurlijk niet met zekerheid zeggen dat dit van de piloot is geweest, maar die kans is wel zeer aannemelijk gezien de omstandigheden.” Christiaan zoekt verder en komt uiteindelijk uit op een naam van een Nieuw-Zeelandse piloot. Hij zoekt contact op met de familie, en spreekt met diens kinderen en kleinkinderen. “Ze wisten wel dat hun vader en opa hier was gestorven, maar niet waar hij met zijn Hawker Tempest was terecht gekomen.” Acht nabestaanden zijn afgereisd naar Nederland om het graf te bezoeken en woonden de onthulling bij van de ‘Flying Officer R.J. Cammock’ tunnel.

Op zoek naar het complete plaatje

Christiaan zit in verschillende forums met mensen die zijn hobby delen en gaat nog regelmatig het land op met zijn metaaldetector. Hij heeft al veel plekken in de regio bezocht, maar is er zeker van dat er nog veel meer moet liggen. “Mocht iemand nog verhalen hebben over de oorlog of ken je een plek waar misschien iets in de grond zou kunnen liggen, dan hoor ik het graag.” Christiaan is bereikbaar op 06-15566279.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.