(Niet zo) briljante uitvindingen door de jaren heen: van zonnepaneel tot good old Rolykit

(Niet zo) briljante uitvindingen door de jaren heen: van zonnepaneel tot good old Rolykit

Willie Wortels bestaan al zolang er mensen op aarde rondlopen. Ze deden talloze uitvindingen, en anders werden die wel met veel tromgeroffel beloofd voor de nabije toekomst. Het is wel eens leuk om in de zin en onzin ervan te duiken: welke hebben we omarmd omdat ze werken, welke bleken zinloos? En op welke briljante vondst wachten we nog steeds, misschien tegen beter weten in?

Zonne-energie (en de opslag daarvoor)

In de categorie Briljant, omdat het zo duurzaam en besparend is, prijkt het zonnepaneel in de hoogste regionen. Zeker nu het opslaan van zonne-energie eveneens mogelijk is, en wel met een batterij die EOS heet (Energie Opslag Systeem). Tik de termen Energieopslag zonnepanelen in en je leest je al snel in over deze welkome uitbreiding van de uitvinding die door Moeder Natuur zelf gedaan is - ere wie ere toekomt natuurlijk. De mens die zonne-energie ontdékte, heet Alexandre-Edmond Becquerel: hij plantte al in 1839 het zaadje voor het gebruik van zonnepanelen zoals we dat nu kennen.

Korte hypes: van Rolykit tot digitale bril

Oudere lezers herinneren zich de reclamespot over een oprolbare gereedschapskist: de Rolykit. Het was het ultieme sinterklaascadeau, maar al klussend ontdekten gebruikers dat het nogal onhandig is om voor dat ene schroefje, voor dat ene klusje in die kleine ruimte, al die meters aan gereedschapskist uit te rollen. Geen blijvertje dus, hooguit een gewild nostalgisch hebbedingetje op veilingsites. Dan de digitale bril die onze smartphone zou gaan vervangen: deze heeft nog niet echt beklijfd. Sterker nog, wie er ooit iemand mee op straat heeft zien lopen, mag zijn vinger opsteken.

De zin en onzin van apps

Het begrip app op zich is een uitvinding van jewelste, dat wel. Maar we moeten er niet te afhankelijk van zijn. Een ouderwetse boer gebruikt bijvoorbeeld geen weer-app, die kijkt naar de lucht en weet genoeg. Het is een handig hulpmiddel dat een prima globaal weersbeeld geeft, maar er zijn diverse oude boerenwijsheden die je evenveel vertellen. Om maar te zwijgen over de app die vertelt waar je pizza blijft, maar de bezorgtijd nooit versnelt.

Herbie en KITT: waar zijn ze gebleven?

In film- en tv-klassiekers spelen ze een glansrol: zelfrijdende auto’s. De schattige Volkswagen Kever die Herbie heet, en KITT van de onvolprezen David Hasselhoff alias Knight Rider. Dergelijke voertuigen worden ons al lange tijd beloofd, maar er zijn nog enkele kinderziektes te overwinnen. Het kan zelfs zo zijn dat de zelfrijdende auto er niet komt, omdat de verkeerspraktijk dit simpelweg onmogelijk maakt. Laat staan de vliegende auto die in Back To The Future werd aangekondigd. De fantasie dat elektrische auto’s binnenkort op zonne-energie rijden, is reëler.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.