Open Jongeren Werk Lochem organiseert jaarlijks veel activiteiten voor jongeren

Open Jongeren Werk Lochem organiseert jaarlijks veel activiteiten voor jongeren

Al 24 jaar lang organiseren de leden van Open Jongeren Werk Lochem (OJWL) diverse activiteiten voor jongeren in Laren en omgeving. Naast de bekende jaarlijkse activiteiten zoals Trekker Trek, de brommercross, de Oudijzer-actie en het Carbid Knapp’n op Oudejaarsdag staat dit jaar ook Koningsdag op de agenda. 

Jong Gelre was sinds 1964 de roepnaam van de Algemene Plattelandsjongerenorganisatie in de provincie met verschillende plaatselijke afdelingen. In 1914 werden deze ook in Laren en Lochem opgericht. In 2020 besloot de afdeling van Laren en Lochem samen te gaan met Jong Gelre afdeling Almen en gingen ze verder onder de noemer OJWL. Iedereen van 12 tot 35 jaar is welkom om lid te worden van de jongerenvereniging. Met als doel om jongeren actief te laten zijn in hun eigen omgeving. 

Voor jongeren, door jongeren

Jaarlijks worden er meerdere activiteiten georganiseerd. Als lid van de vereniging heb je tot al deze activiteiten gratis toegang. Of kun je met korting mee met de ‘Blij dat ik niet hoef te rijden bus’ die naar verschillende festivals en feesten rijdt. Elke activiteit heeft zijn eigen commissie. Als lid ben je niet verplicht om deel uit te maken van een commissie. Maar de meeste leden halen veel plezier uit het organiseren van activiteiten voor hun leeftijdgenoten. Zo ook Ramon Dijks, Floris Boogaerdt en Anne Heijink, die in de Koningsdag Commissie zitten.

Ramon werd zo’n tien jaar geleden lid toen hij meeging met de bus naar de Zwarte Cross. “Leden kregen korting, dus ik werd ter plekke lid.” Voor Floris begon zijn OJWL avontuur al wat eerder. “Net na de basisschool werd ik lid bij OJWL Jeugd die op vrijdagavonden wat leuks organiseerden. Daarna ben ik een tijdje wat minder betrokken geweest, tot ik afgelopen zomer werd gevraagd of ik wilde helpen bij Koningsdag.” Het idee om wat te organiseren voor de jongeren op Koningsdag was er al langer bij voorzitter Laurens Woestenenk. “Voorheen organiseerden wij het beachvoet-volleybaltoernooi bij Stegeman, maar door tegenvallend weer en uiteindelijk corona is dit al jaren niet meer georganiseerd." Vorig jaar hebben Laurens en Anne dit samen opgepakt en is er een commissie ontstaan. Elders in de krant lees je meer over dit evenement.

OJWL Jeugd

Voor de jongeren tussen de 12 en 16 jaar worden er per seizoen vijf vrijdagavonden georganiseerd. Die vrijdagavond staat het teken van een sportieve, creatieve of leerzame maar vooral gezellige activiteit. Denk bijvoorbeeld aan een graffiti-workshop, wandklimmen of een losgaan in een Springpark. Voor de wat oudere jeugd vanaf 16 jaar zijn er de bekende jaarlijkse activiteiten en worden er ook excursies georganiseerd op agrarisch vlak.

Organiseren is leuker dan deelnemen

Deelnemen aan een activiteit is leuk. Maar bij de meeste leden in een commissie heerst het gevoel dat betrokken zijn bij de organisatie nog leuker is dan de dag zelf. Een paar keer per jaar komen de leden bij elkaar om de organisatie te bespreken. Dit is vaak gezellig onder het genot van een drankje. “Het is een waanzinnige kick om al die mensen bij elkaar te zien om iets dat wij organiseren.” "En de gezelligheid met elkaar als groep.” De vereniging merkt wel dat vanaf een leeftijd rond eind twintig de meeste leden eruit stappen. “Mensen willen graag dat er veel georganiseerd wordt in een dorp en verwachten dat ook.” Vooral voor de jeugd is het belangrijk, maar ook lastig om iets op te zetten. OJWL kan jongeren helpen om iets op te zetten. “Het is daarbij wel belangrijk dat nieuwe leden zich blijven aanmelden, zodat deze activiteiten voor henzelf en hun leeftijdgenoten kunnen blijven doorgaan.”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.