Dit weekend gaat de zomertijd in. Hoe zat dat ook alweer?

Dit weekend gaat de zomertijd in. Hoe zat dat ook alweer?

Dit weekend weekend, zaterdag op zondagnacht, moet de klok weer verzet worden. Dan gaat de zomertijd namelijk in. Maar kunnen we vannacht een uur langer of korter slapen of stappen?

Hoe de klok verzet wordt is simpel te onthouden door het ezelsbruggetje 'voorjaar is vooruit'. Dat betekent dan dat de klok in de zomer een uur vooruit gaat en dat we een uur korter kunnen slapen of stappen! Om 02.00 uur gaat de klok een uur vooruit, dus naar 03.00 uur.

Langer licht

Door het verzetten van de klok is het ’s ochtends later licht. Namelijk rond 07.15 uur, ook wordt het later donker, namelijk rond 20.15 uur. Het verzetten van de klok kan invloed hebben op je ritme. Je biologische klok raakt er namelijk door in de war. Veel wetenschappers vinden het daarom achterhaald. Zo ook chronobioloog Marijke Gordijn. In de podcast Over Routines vertelt ze aan Arie Boomsma dat het voor een jetlag zorgt.

Lees verder onder de podcast... 

Het begrip Zomertijd werd voor het eerst serieus voorgesteld door de Britse bouwvakker William Willett in 1907. Willett geloofde dat het verzetten van de klok in de zomermaanden zou leiden tot een efficiënter gebruik van daglicht en daarmee energie zou besparen. Zijn voorstel werd echter pas na zijn dood serieus overwogen tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen regeringen op zoek waren naar manieren om energie te besparen.

Wereldwijd zomertijd

Het idee van de Zomertijd verspreidde zich snel over de wereld. Duitsland was het eerste land dat de Zomertijd officieel invoerde op 30 april 1916, gevolgd door andere landen in Europa en Noord-Amerika. De exacte datums waarop de klok wordt verzet, en de duur van de Zomertijd, variëren echter van land tot land. In sommige delen van de wereld wordt de Zomertijd helemaal niet toegepast.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.