Buitenbad in Laren gaat voor duurzaam

Buitenbad in Laren gaat voor duurzaam

Bij het Leussinkbad wordt dit voorjaar hard gewerkt. Voor gasten van het Leussinkbad zal er straks aan de buitenkant weinig te zien zijn, maar het buitenbad in Laren ondergaat een hele herinrichting. Het streven is om volledig gasloos te worden en het bad en douches volledig te verwarmen op basis van zonne disks in combinatie met een warmtepomp. Voor de warmtepomp en het overige stroomverbruik worden er zonnepanelen geplaatst.

Duurzame toekomst

Al langer was het bestuur van het Leussinkbad aan het nadenken over een duurzame toekomst. De energiecrisis van vorig jaar was de doorslaggevende factor om dit project nu dit jaar uit te rollen. “De energieprijzen waren ongekend hoog, en het was duidelijk dat op deze wijze doorgaan, we het als zwembad niet zouden redden.” Aldus voorzitter Tjebbe Nonner. Het doel om volledig gasloos te worden, kan dit jaar nog niet gehaald worden. De netbeheerder laat weten dat aan de gevraagde extra stroomruimte niet voldaan kan worden. “Voor dit jaar hebben we gekozen voor een middenweg, zodat mensen toch in een verduurzaamd bad kunnen zwemmen.” Als alles volgens planning verloopt zal het zwembad vanaf volgend jaar bijna volledig zelfvoorzienend zijn. De herinrichting is een flinke investering voor het zwembad, maar zal hiermee wel klaar zijn voor een duurzame toekomst.

Vrijwilligers

De feestelijke opening staat gepland voor woensdag 5 mei. “Er moet nog best wat werk verzet worden door alle vrijwilligers.” Aldus Tjebbe. Maar de voorzitter is er zeker van dat ze het zullen halen. Het zwembad geniet van een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Deze mensen zijn ook hard nodig. Mensen die de kiosk bemannen tijdens het seizoen en bij de voorbereidingen naar de opening toe. Klusjes in het voorjaar om het bad weer mooi en klaar te maken voor het seizoen. Hier kunnen ze nog altijd wat extra handen gebruiken, maar ook bij het bestuur, receptie bemannen, tuinonderhoud, helpen bij activiteiten of de bekendheid van het bad vergroten in het promoteam zijn nieuwe vrijwilligers van harte welkom.  

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.