Broedseizoen is gaande, dus 'houd je hond aan de lijn'

Broedseizoen is gaande, dus 'houd je hond aan de lijn'

De lente is bezig. Dat is duidelijk zichtbaar in de natuur: de knoppen aan bomen en struiken schieten de lucht in en vogels maken zich duidelijk hoorbaar op voor een nieuw broedseizoen. Daarom verzoekt de gemeente Lochem samen met alle boswachters om op de paden te blijven en om je hond aan de lijn te houden. 

“Als je dat uitlegt, tonen mensen over het algemeen altijd begrip”, zegt boswachter Ronald Messemaker van Natuurmonumenten. “Het gaat vooral om het jachtinstinct van honden. Dat is moeilijk in de hand te houden." Hij wijst erop dat ook andere dieren bang zijn voor de viervoeters. Reeën en hazen slaan bijvoorbeeld bij dreiging op de vlucht en soms worden ze dan aangereden als ze een weg oversteken. Dan is het risico groot dat de achtergebleven jongen verhongeren. Ook gebeurt het jaarlijks dat honden reeën dood bijten.

Aanspreken hondenbezitters

Ze spreken hondenbezitters in de natuur regelmatig aan. In het broedseizoen is dat een extra aandachtspunt. “In deze periode willen we verstoring helemaal tot een minimum voorkomen. Als weidevogels vluchten voor honden, komen de eieren niet uit. Bovendien zijn jonge kuikens dan een makkelijke prooi voor roofvogels”, verduidelijkt de boswachter.

Vandaar de oproep om honden aangelijnd te houden. Op diverse locaties letten de boswachters de komende periode extra op of hondenbezitters zich aan de regels houden. Overtreders worden bekeurd. Het broedseizoen loopt van 15 maart tot en met 15 juli.

Ook Omroep Gelderland besteedde aandacht aan de oproep...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.