We gaan langs bij mountainbikester Annemoon van Dienst

We gaan langs bij mountainbikester Annemoon van Dienst

Annemoon van Dienst is 19 jaar oud en komt uit Gorssel. Ze is al sinds haar 9de actief als mountainbikster en is meerdere keren gekroond tot Nederlands kampioen mountainbiken. Enthousiast heet ze me welkom in haar ouderlijk huis, in het noorden van het Achterhoekse dorp.

Het nieuwe jaar staat voor de deur en in haar agenda staan dan ook al een aantal data rood omcirkeld. “Ik kijk erg uit naar de wedstrijden en dan met name de Worldcups. Ik wil mezelf kunnen meten met de allerbesten, dat is natuurlijk het ultieme doel", vertelt ze vol zelfvertrouwen.

De opstap

Op haar negende maakt de Gorsselse voor het eerst kennis met de mountainbike sport. Veel crossen in de bossen en trainen met die benen wierp zijn vruchten af. Al snel waren Annemoon en haar fiets één en leek de inschrijving bij een fietsvereniging onvermijdelijk. “Op 9-jarige leeftijd sloot ik mij aan bij Wielervereniging ETP-Zutphen, daar heb ik enorm veel geleerd. Kleine bochtjes maken over het parcours en in het weekend ontdekten we de omgeving.”

Na het vele trainen kwam het moment om echt wedstrijden te gaan rijden. “Mijn oom zei dat ik 100 euro zou krijgen als ik 5 wedstrijden zou rijden. Die uitdaging kon ik natuurlijk niet weigeren", lacht ze. "Ik verscheen vervolgens vol met zenuwen aan de start." Na de finishvlag hoorde ze haar naam niet. “Tot mijn verbazing werd ik als laatste opgenoemd, maar gelukkig bleek dat ik meerdere rijders op een rondje had gezet en dat ik dus eerste was geworden.”

Voorbereiding

In de topsport is goede voorbereiding het halve werk. “Zodra we het wedstrijd terrein oprijden start voor mij de race al, ik vind het fijn om even helemaal in mijn eigen wereldje te zijn. Ik loop dan even wat rond met oortjes in, met knetterharde muziek erop. Ik sluit me dan als het ware even helemaal af. Het klinkt misschien raar maar dat helpt me echt om in de sportmodus te komen." Noem het bijgeloof, maar voor iedere wedstrijd kust ze nog even het klavertje vier dat om haar hals hangt.

“Aankomend seizoen rijd ik de XCE mountainbikewedstrijden. Dat zijn hele korte explosieve spectaculaire 'eliminator wedstrijden' waar je met vier renners start en waarvan de twee besten doorgaan naar de volgende heat. Een afval systeem waar uiteindelijke de beste vier overblijven. Annemoon laat duidelijk merken dat ze hoopt zoveel mogelijk wedstrijden te kunnen rijden. “Het is natuurlijk niet goedkoop om naar al die verre landen te kunnen, daarom ben ik er hard mee bezig om sponsoren te vinden die me zouden willen steunen.”

'Het kriebelt'

“Ik kijk erg uit naar het nieuwe jaar, het biedt weer nieuwe doelen en uitdagingen voor mezelf. Ik vind het fijn weer terug te zijn bij het Zwiep fietsen XLC offroadteam en vanuit daar de vernieuwde Annemoon van Dienst te laten zien.” Ze laat me het nieuwe programma met wedstrijden zien en vertelt over de doelen die ze voor zichzelf gesteld heeft. “Ik kijk erg uit naar de wedstrijden en dan met name de Worldcups. Ik ben een explosieve rijder wat erg matched met de discipline die we dit jaar hanteren. De wedstrijdvorm is opgedeeld in stukjes waarbij je steeds de snelste tijd moet rijden en de laatste 2 vallen vervolgens af. Dit is iets wat me erg ligt, ik kijk hier dan ook echt naar uit sluit ze af."

 | Eigen foto

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.