Zo opende de Vlaardingse Sylvia een kapsalon in Eefde

Zo opende de Vlaardingse Sylvia een kapsalon in Eefde

Na 28 jaar bij Artistique gewerkt te hebben is het tijd voor iets nieuws, dat dacht Sylvia de Gier (51). Een nieuwe uitdaging in een nieuwe omgeving. “Mensen vragen mij nu vaak: goh komt je droom nu uit? Nee het is gewoon zo gelopen. Ze heeft het stokje overgenomen van haar baas. “Ik heb er veel zin in. Eind augustus had ik het er met mijn man Dik over, en toen is het balletje eigenlijk gaan rollen”, vertelt ze trots.

“Ik ben opgegroeid in het westen van het land, in Vlaardingen. Toen ik een opleiding wilde gaan doen ging ik eerst naar de MEAO.” Toen ze doorkreeg dat dat hem niet helemaal was, ging haar voorkeur uit naar de kappersopleiding in Rotterdam. “De zus van mijn zwager gaf les op een kappersacademie in Rotterdam, daar heb ik mij op mijn twintigste bij ingeschreven.”

Eerste kneepjes

De particuliere kappersopleiding die vijftien maanden duurt, daarna leer je de fijne kneepjes in een kapsalon. “Na het afronden van mijn opleiding begon ik veel te leren in de kapsalons waar ik mee mocht draaien, eerst in Schiedam daarna nog een kapsalon in Rotterdam. ”Na ervaring opgedaan te hebben in diverse kapsalons, verhuisde De Gier naar het oosten van het land. “28 jaar geleden begon mijn tijd bij Göbel in Gorssel, ik heb daar echt een hele leuke tijd gehad en ben toen echt uitgegroeid tot een volwaardig kapster. Toen ik in Gorssel werkte viel ik ook wel in bij deze kapsalon, dan was er iemand op vakantie of niet aanwezig door ziekte.”

Ze vond het leuk om in te vallen en leerde daardoor nieuwe mensen kennen. Maar alleen invallers heeft een nadeel. ”Doordat medewerkers van de kapsalon in Eefde ook bij andere kapsalons aan het werk moesten, was de zaak in de zomer een paar weken dicht. Later moest de dinsdag er ook aan geloven, en bleven de deuren helaas ook op die dag gesloten. “Dat kwam doordat een medewerker ergens anders moest helpen. Ik vond dat wel vervelend, zo sprak ik er met mijn man over en toen zijn we Willie Göbel gaan bellen en hebben we het erover gehad.”

Een nieuwe uitdaging

Na een lange tijd zelf de schaar in de hand te hebben gehouden, heeft de kapster erg veel zin in de nieuwe uitdaging aan de Rustoordlaan. “Als je dan vanochtend ook weer het nieuws hoort, dan begin ik wel te twijfelen blijven we nog open? Mijn man Dik ondersteunt mij dan en vertelt dat het wel goed komt. ”Naast dat haar man Dik een helpende hand biedt zijn er ook nog andere mensen die De Gier te hulp schieten waar dat nodig is. “Een vriendin van mij is accountant en helpt mij met de boekhouding, verder verdeel ik soms nog de taken met een medewerker zo heb ik genoeg mensen die me ondersteunen.”

“In totaal werken zijn we nu met vijf kappers, vier allrounders en één leerling. Het pand is acht jaar geleden nog verbouwd, zodoende hebben we nog geen verbouwing op het oog. ”De Artistique producten blijven verkocht worden in de kapsalon, dit omdat mensen in de buurt er gewend aan geraakt zijn.

Leerlingen opleiden

“Het is als kapsalon belangrijk om kapsters in opleiding mee te laten draaien in de salon. Daarentegen is het verplicht om een certificaat te behalen als kapsalon en hiermee een erkend leerbedrijf te worden”, legt de kapster uit. “Als kapsalon willen we graag doorgroeien, door het behalen van een certificaat mogen we leerlingen opleiden tot kapster. We beginnen in februari met 3 avonden waarbij we het certificaat kunnen behalen en erkend worden als echt leerbedrijf. Als kapsalon worden we dan op een site geplaatst waar kapsters in opleiding op kunnen reageren, en bij ons in de salon mee kunnen draaien,” sluit De Gier af.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.