Gemeente Zutphen trekt niet één lijn: er wonen nog mensen in woning Loohorst
De woning is overduidelijk bewoond.

Gemeente Zutphen trekt niet één lijn: er wonen nog mensen in woning Loohorst

De Zutphense huurbaas Sijmen Schouten biedt nog steeds onderdak aan huurders. Dit terwijl de Zutphense familie Nijland onlangs uit de woning in kwestie is gezet door de gemeente Zutphen De gemeente lijkt niet helemaal te weten wat ze met deze situatie aanmoeten. 

"Er wonen momenteel nog arbeidsmigranten, uit Roemenië. Deze zullen binnenkort weer vertrekken", legt Schouten uit. Hij heeft de gemeente Zutphen hierover geïnformeerd, maar heeft hier nooit goedkeuring op gekregen. Hij hoopt dat ze, doordat hij een brief gestuurd heeft, het voor even door de vingers willen zien. 

Nadat hij een brief kreeg over de situatie, rondom zijn huurwoning aan de Loohorst in Zutphen, heeft hij aangegeven dat de arbeidsmigranten binnenkort zullen vertrekken. "Er is dus melding van gemaakt. Als de gemeente beweert dat het niet mag kunnen ze lekker dood vallen", beklemtoont hij. "Er worden hier vieze spelletjes gespeeld."

Niet geregistreerd

De huurbaas weet aan te tonen dat hij een brief gestuurd heeft naar de gemeente. Hij legt daarin uit dat hij de boel verhuurde omdat hij het financieel lastig heeft. Ook schrijft hij: "Deze arbeidsmigranten staan niet geregistreerd bij de gemeente Zutphen. Dit omdat ze bezoekers zijn van mijn huis." De huurders hebben het plan eind deze maand hun spullen te pakken en te vertrekken. 

De gemeente wist, voor de brief van Schouten en vragen van deze nieuwswebsite, niet dat er arbeidsmigranten in het huis woonde. Maar "we hebben wel signalen ontvangen die daarop leken te wijzen", legt een woordvoerder uit. Ze bevestigen dat ze een brief ontvangen hebben. "We zijn daarover in gesprek met meneer Schouten." Wat dus betekent dat de arbeidsmigranten vooralsnog niet uit hun huis gezet worden, wat bij de familie Nijland wel het geval was. 

"We hebben de verhuurder gedwongen het verhuren van bedrijfsruimte stop te zetten"
Woordvoerder gemeente

De gemeente-woordvoerder: "We hebben de verhuurder gedwongen het verhuren van bedrijfsruimte stop te zetten. De huurders moesten dus op zoek naar andere woonruimte. Dit geldt voor alle huurders. Wonen in een bedrijfspand mag niet. Wij zijn nu in overleg met de heer Schouten over de ontstane situatie." Maar toch zijn er nog geen sancties op het bordje van Schouten terecht gekomen. 

Eén lijn trekken

De SP is flink in de bres gesprongen voor de familie. Zij vinden dat de gemeente moet handhaven en in ieder geval één lijn moet trekken. "Familie Nijland had net zo min als die arbeidsmigranten zomaar op straat gezet mogen worden. Dit is het zoveelste incident dat aantoont dat er iets goed mis is met onze volkshuisvesting. Er moet veel meer betaalbare huurwoningen bij, er moet een vergunningenstelsel komen voor verhuurder en ongereguleerde arbeidsmigratie moet stoppen.

Schouten kwam in het nieuws nadat een familie uit het huis aan de Loohorts werd gezet. Ze mochten daar niet wonen omdat het een dienstwoning is. De familie moest op een camping verblijven, waar ze ook weer vanaf gestuurd werden. Uiteindelijk is wethouder Mathijs ten Broeke in de bres gesprongen voor ze.

Het pand van Sijmen Schouten aan de Loohorst in Zutphen...

 | Jesse Sprikkelman / LGLD

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.