Geruchten over waterproblemen grote brand Zutphen slaan nergens op, meldt de brandweer

Geruchten over waterproblemen grote brand Zutphen slaan nergens op, meldt de brandweer

Hardnekkige geruchten gingen rond over de watervoorziening van de brandweer, bij de brand die herberg 't Kanon in Zutphen verwoestte. De brandweer zou de eerste drie kwartier zonder bluswater hebben gezeten. Maar daar klopt helemaal niets van.

Op sociale media gingen de berichten rond dat er geen bluswater is, toen het vuur nog vol om zich heensloeg. "De brandweer heeft helemaal geen water", schreef iemand op sociale media. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) spreekt dit fel tegen.

Eigen watervoorraad

"Dit bericht is onjuist!" aldus de VNOG. "De eerste eenheden ter plaatse beschikten over ruim voldoende mogelijkheden om aan water te komen. De eerste wagens hebben direct na aankomst hun eigen watervoorraad gebruikt, brandkranen aangesloten en waterwagens ingezet."

De geruchten onstonden mogelijk door het grootwatertransport dat werd opgebouwd. Dat heeft tijd nodig, omdat er pompen en grote slangen uitgerold moesten worden. Dit maal werd er bluswater uit de IJssel gepompt. Dit grootwatertransport is altijd om extra capaciteit te leveren, niet om überhaupt bluswater bij de brand te krijgen.

Volg de berichtgeving

Bij dit soort grote incidenten is het advies altijd om berichtgeving van (lokale) media te volgen. Zij staan tijdens grote incidenten in nauw contact met de hulpdiensten, om er zo helder mogelijk verslag van te doen. Daarnaast brengt de brandweer bij grote branden altijd zelf ook verslag uit via het Twitteraccount van de VNOG. 

Het (logische) advies blijft, ook in deze: verspreid nooit zomaar willekeurige geruchten.

De brandweer over de brand...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.