Voorsprong in de vroege uurtjes

Voorsprong in de vroege uurtjes

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Drie keer in de week breng ik een uurtje door in de sportschool. Jarenlang heb ik geprobeerd om 's avonds te sporten, maar dat lukt mij niet. De bank is dan net iets te zacht, de serie is te spannend of het huis is erg aangenaam warm. Daarom ga ik vroeg in de ochtend. 

Mijn wekker gaat op mijn sport-dagen vlak voor zes uur. Ik kleed me aan, drink een bakje koffie en dan ga ik naar de sportschool. Meestal kom ik daar rond half zeven aan. Het is - vooral in de winter - een pittige opgave om zo vroeg uit bed te gaan. Maar toch lukt het altijd. In de vroege uurtjes sporten heeft twee voordelen. 's Avonds kun je leuke dingen doen. En je hebt de hele dag het gevoel dat je een voorsprong hebt op de rest. 

Na zeven uur wordt het altijd druk in de sportschool. Dit zijn mensen die - net als ik - een voorsprong willen hebben. De ochtendsporters brengen meestal een uurtje door in de gym. Douchen zich. En gaan daarna naar hun werk. Ze zijn dan allemaal netjes rond negenen op kantoor. Op dat kantoor treffen ze dan allemaal gapende collega's die een uur geleden pas uit bed zijn gestapt. 

Door in de ochtend te sporten kun je al voor negen uur iets van je to-do list afstrepen. En dat geeft een ontzettend goed gevoel. De Amerikaanse commandant William H. McRaven heeft boeken volgeschreven over waarom je je bed 's ochtends moet opmaken. Dat heeft precies hetzelfde doel: je hebt je eerste taak volbracht. 

Ochtendsporters staan de hele dag door 1 punt voor op de rest van de samenleving. En ze kunnen 's avonds zonder schaamte op de bank ploffen en met het bord op schoot Netflixen. Probeer het ook eens. Wie weet bevalt het je! 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.