Wild in de Achterhoek

Wild in de Achterhoek

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Een kop waar je van alles bij kunt bedenken. Als toeristisch coördinator word ik natuurlijk wild enthousiast van onze omgeving. Het zou mijn werk een stuk lastiger maken als dat niet zo was. Hoewel het er doorgaans relatief rustig aan toe gaat, zijn er ook de nodige uitspattingen. Gelukkig maar, want ander zou het misschien ook wel een tikkeltje saai worden. Tijdens concerten, volksfeesten, festivals, streekderby’s en andere activiteiten gaat het er best nogal eens wild aan toe, want gebrek aan originele ideeën is er over het algemeen niet. Peter Gillis zou er bekant foxwild van worden. Maar daar gaat deze column natuurlijk niet over… 

Als de dagen korter worden en de natuur haar herfstkleuren aanneemt, begint traditioneel ergens half oktober het wildseizoen. Bij een natuurlijke omgeving met een gezonde wildpopulatie, zoals de onze, is dat bijna onlosmakelijk met de streekcultuur verbonden. Op de menukaarten prijken de heerlijkste gerechten en restaurants uit de hele regio doen mee aan de landelijke campagne ‘Wild eten in de Achterhoek’. Culinaire genieters zoeken elkaar op in de restaurants of boeken, één of meerdaagse wildarrangementen. Laten zich verwennen en wentelen zich in de Achterhoekse gastvrijheid. Heerlijk!

‘The circle of life’

Ik heb er nu al zin in. Zie me helemaal zitten bij zo’n restaurant. Lekker bijkletsen met vrienden, wijntje erbij en een lekker stukje wild. Ik ben helemaal voor! Tuurlijk, ergens vind ik het ook wel een beetje zielig. Het ene moment kruist een ree ’s ochtends of tegen de schemer je pad of zie je de hazen vrolijk in het weiland en het andere moment ligt het op je bord. Toch kan ik ook vrij makkelijk denken: het is ‘the circle of life’. Misschien is het de opvoeding, want opa had een boerderij. Dit dier hier op mijn bord heeft tenminste een goed leven gehad. 

Met dat ik deze zinnen schrijf denk ik aan een post die ik een tijdje geleden schreef op Facebook. Vrij onschuldig dacht ik zelf. Het ging over streekproducten en ik noemde er een aantal ondernemers erbij, want hé promotie, verbindingen leggen, is toch wel echt mijn ding én onderdeel van het werk. Er was iemand die de combinatie dier en product nogal een issue vond. Waar een ander gevat op reageerde met dat het ook niet de bedoeling was om een levend dier in je fietstas mee te nemen. Ik vond het ergens wel hilarisch, maar voor sommigen is het zo onderhand een halszaak geworden. Dat mag. Maar goed nieuws… er zijn in deze wildcampagne ook restaurants die een vegetarisch wild-menu serveren met lokale producten uit het seizoen.

De keuze is reuze

Om een lang verhaal kort te maken. Het Achterhoekse wildseizoen is nu geopend met voor ieder wel wat wil(d)s op de menukaart. Voor veel culinaire genieters een reden om naar de Achterhoek te komen of voor locals om eens ergens anders in de regio te gaan kijken. Promotioneel gezien is het ook weer een leuke uitdaging om bezoekers te verleiden langer te blijven. Met arrangementen, combinaties met musea of wandelingen en andere tips. Goed voor de gezelligheid in de kernen en voor de lokale economie. Ik zou zeggen neem eens een kijkje op www.wildetenindeachterhoek.nl als je gek bent op wild. De keuze is reuze. In onze gemeente doen De Hoofdige Boer, Kawop, Het Raedthuys, Woodbrooke, Bon Aparte, De Lochemse Berg en Hof van Gelre mee met arrangementen. Maar er zijn natuurlijk veel meer restaurants met een wildmenu.

Ik ben blij dat we hier kunnen genieten van wild in de natuur en wild op het bord. Laat het je goed smaken. Enne …  geef eens een wild cadeau – een arrangement of zo.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.