Blaadje sla
- 28 juli 2017
- Joop Hekkelman
Mijn echtgenote is een fervent groente eter. Ze vond uit dat er verplichte groenten zijn, waarvan je dagelijkse een minimale hoeveelheid moet nuttigen. Verder zijn er groenten waarvan je zo veel mag eten als je op kunt. Gevolg is dat ik dagelijks een gevarieerd aanbod groen verorber. Ga maar na, wie eet er wekelijks schorseneren. Ze zoekt dat allemaal uit, wat goed is, wat slecht is en wat ermee door kan. Het schijnt niet aan te zetten. Dat is een groot voordeel voor iemand als ik die snel te veel kilo’s met zich mee torst.
Af en toe gaan we uit eten. Keer op keer hoor ik mijn eega na afloop klagen over vlees of vis dat met te veel vet en zout is bereid. Om maar niet te spreken van de aanzettende sauzen. Ze heeft gelijk, daar ben ik inmiddels ook achter. Echter, haar grootste klacht na het eten buiten de deur is het gebrek aan fatsoenlijke groenten op het bord. Het klagen heeft betrekking op twee oorzaken. In de eerste plaats de karige hoeveelheid. Hoe haal je voldoening uit twee mini-worteltjes en vier peultjes? Echter ook de variatie van het aanbod houdt niet over in het gemiddelde eettent. Ga je vier keer achter elkaar naar hetzelfde restaurant dan krijg je vier keer hetzelfde: een enkel groen blaadje en een paar boontjes of een beetje witlof met wat versnipperde wortels, veel meer keus is er doorgaans niet. Oh ja, soms rabarber, dan valt het mee. Dan is het klagen meteen ook iets minder. Vooral wanneer de kwaliteit van het vlees of de vis op het bord ook nog eens meevalt.
Het zondigen gebeurt nog te vaak. Soms kun je de verleiding niet weerstaan van de geuren rond een foodtruck op één of ander festival. Je wilt jezelf wel eens verwennen, maar het blijft oppassen. Daarna volgt het voorspelbare berouw na de zonde. Na zo’n moment wordt mij steevast een glas bietensap aangereikt om te compenseren. Gelukkig volgt bij ons dan weer een week van verplichte groentesoorten.
Wekelijks word ik naar de lokale groenteboer gestuurd om verse ingrediënten voor een maaltijdsalade in te slaan. Een volle krop frisse veldsla, boontjes en een pot augurken. De mix wordt lekker gemaakt met stukjes vis. Mijn maag hunkert. Nooit gedacht dat ik gelukkig kan worden van een blaadje sla.