Joop Hekkelman.
© LGLD

Agressie

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Het gedrag van hooligans is bekend uit de voetbalsport. Een Engelse term voor raddraaiers en relschoppers. Het zijn mensen die een sportwedstrijd bezoeken met als enig doel het plezier van een ander te vergallen.

Aanvullend organiseren de zogenaamde supporters zelfs onderlinge gevechten op geheime plekken. Onlangs was er nog een veldslag tussen lieden die zich aanhangers van PSV en Vitesse noemen. Zij gaan zelfs internationaal. 

De ‘hooliganbeweging’ telt een klein percentage van het totale aantal bezoekers. De schade die zij het aanzien van de sport toebrengen is buitenproportioneel, evenals de vernielingen die zij aanrichten. 

Circa 170.000 mensen bezoeken wekelijks de eredivisiewedstrijden, zo’n 5.780.000 per jaar. In de eredivisie wordt ruim 400 miljoen euro omgezet. Aansprekende economisch cijfers die aanleiding zijn om veel gemeenschapsgeld te steken in het beteugelen van een handvol eikels. 

Onlangs was agressie tegen argeloze vissers actueel. Verdieping in de cijfers van de hengelsport verraste me. Zo’n 1,6 miljoen Nederlanders houden zich bezig met vissen. Elk zitten zij 15 keer per jaar aan de waterkant. Dat zijn 24 miljoen deelnemers die, naar schatting, 730 miljoen euro besteden aan hun sport. De cijfers van sport nummer 1 in ons land verbleken er bij. 

Vissen en voetballen verschillen nogal van elkaar en mijn vergelijking zal ongetwijfeld ergens mank gaan. Waar het om gaat: ik dacht altijd dat het individu aan de waterkant niet snel verzeild raakte in een samenscholing van herrieschoppers. Toch worden vissers opgezadeld met een populatie onverlaten die de kunst bij het voetballen hebben afgekeken. Agressievelingen die onwenselijk gedrag etaleren. Onlangs werd iemand bedreigd en beroofd van zijn kostbare vistuig. Boa’s gaan op pad in werkkleding die beschermt tegen messteken. Om visaktes te controleren!!  

Illegaal aanwezig zijn en overlast zijn kreten die we kennen van het hooliganisme. De kosten, veroorzaakt door gebrek aan verstand, worden op het bord gelegd bij vijftien miljoen Nederlanders die nooit een stadion bezoeken of een hengeltje uitwerpen. Dat is niet terecht. 

Aanstichters en meelopers persoonlijk aansprakelijk stellen voor de schade lijkt mij een goede remedie om uitwassen uit te bannen. We moeten van de tolerante houding af, een stadion- of visverbod is niet meer genoeg. Er zijn namelijk meer goedwillende vissers, dito voetballiefhebbers en belastingbetalers dan die handvol onverlaten.

 

Joop Hekkelman

Joop Hekkelman is schrijver en kenner van de Achterhoek. Elke vrijdagochtend lees je een column over wat hij meegemaakt heeft of wat hem opvalt.

Meer lezen van Joop Hekkelman?


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright.