SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
 
© Eigen foto

Mijn stem

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Er bestaat een spraaksoftware die stemmen kan klonen. Ik had er nog nooit van gehoord, totdat onze zoon hierover begon. Ik luister naar zijn verhaal en ik ben erg verbaasd. Als hij van iemand een goede en zuiver stemopname heeft zonder omgevingsgeluiden, kan hij er van alles mee doen.

Mijn interesse is gewekt en we vertrekken naar een studio en ik neem plaats achter de microfoon. Ik moet en klein stukje vertellen en een stukje voorlezen. Nu zie ik onze zoon allerlei dingen doen waar ik niks van snap en aan het einde typt hij een zin: ‘Wij gaan scheiden’. En hij drukt op een knop en ik hoor die zin ‘Wij gaan scheiden’ die wordt uitgesproken door mijn stem. Met openmond kijk ik onze zoon aan en in mijn hoofd gaan allemaal radertjes, heb ik deze zin net voorgelezen? Nee toch? Hoe kan dit?

Deze zin had ik niet uitgesproken en is afkomstig van het spraaksoftware programma. Als ik deze zin ‘Wij gaan scheiden’ in onze familieapp zou zetten dan geloofd iedereen met 100 % dat ik dit echt gezegd heb. En hoe ga ik dan bewijzen dat ik dit niet ben geweest, dat mijn stem is gekloond? Drie keer heb ik naar dit zinnetje terug geluisterd en het is echt mijn stem. Onze zoon zit lachend op zijn stoel en ziet mijn verbazing. Meteen komt in mij op dat dit echt gevaarlijk is. Met deze spraaksoftware kunnen hele gevaarlijke uitspraken gemaakt worden. Je hoeft maar een goede stemopname van iemand te hebben en je kan er de gekste zinnen uit laten komen. En een stem klonen is binnen een paar minuten gemaakt. Bekende Nederlanders en politicus moeten uitkijken want hun stem is overal vandaan te plukken. Als er van een bekende Nederlander een uitspraak wordt gepubliceerd die niet uit zijn mond komt hoe bewijst hij dat dan? Het blijkt dat een goede ICT technici het wel kan achterhalen dat dit een gekloonde stem is maar dan is het leed al geschied. Op internet zal overal deze uitspraak te horen zijn. Dit baard met toch grote zorgen.

Mijn gekloonde stem is gelukkig veilig en als mijn man de zin met mijn stem ‘Wij gaan scheiden’ hoort hoop ik dat hij geloofd dat het een gekloonde stem is. Geloofd hij het niet dan moet ik op zoek naar een goede ICT-er.

Ellen Sprikkelman

Ellen Sprikkelman uit Brummen schrijft over wat haar opvalt in het dagelijkse leven. Van kleine tot grote dingen.

Meer lezen van Ellen Sprikkelman?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.