Tranen bij de brandweer
Joop Hekkelman.

Tranen bij de brandweer

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Onlangs werd bekend dat de Minister van Binnenlande zaken en de Kanselarij der Nederlandse Orden willen afzien van de automatische uitreiking van een lintje na twintig dienstjaren aan vrijwillige brandweermannen en –vrouwen. Er vloeiden tranen, omdat velen erop rekenen een Koninklijke onderscheiding te krijgen als hun tijd daar is.

Brandweerman wordt je niet zomaar. Je moet passie voelen om dit werk te doen. Soms wordt het met de paplepel meegegeven. Zoals onlangs bleek uit een artikel over de Zutphense brandweer, een verhaal dat voor meer korpsen opgaat.De organisatie die de belangen van de vrijwilligers behartigt weerlegt in een brief het argument van de Kanselarij: dat de brandweervrijwilliger een vergoeding ontvangt die strijdig is met het decoreren voor vrijwillige inzet, en het ingesleten automatisme dat kennelijk wordt geïnterpreteerd als een soort ‘recht’. 

Deze zin uit die brief geeft exact aan waar de pijn zit. Het automatisme waarmee zo’n decoratie wordt uitgereikt! Dat wekt vragen en weerstand op. Ik gun elke brandweerman een lintje, mits hij of zij daarvoor persoonlijk een buitengewone prestatie heeft geleverd. Het simpele feit dat iemand een bepaald aantal jaren op dezelfde plek functioneert lijkt me aan de magere kant om met voldoening zoveel eer in ontvangst te nemen.

"Beste brandweerlieden droog snel je tranen en blijf je richten op datgene waar jullie goed in zijn"

Je maakt mij ook niet wijs dat iemand brandweerman wordt omdat er na enige tijd een onderscheiding gloort. Er zullen hopelijk oprechte motieven een rol spelen bij die keuze. De Kanselarij die de regels bepaalt zou wat verder kunnen gaan met de evaluatie van het beleid. Er zijn meer doelgroepen waar de vanzelfsprekendheid heerst. Neem gemeenteraadsleden, zij dienen evenals de brandweerman de publieke zaak. Krijgen een vergoeding die enkele malen hoger is dan die van de spuitgasten, maar hoeven er niet bij nacht en ontij op uit om gruwelijke situaties op te lossen.

Slechts af en toe hoor je dat een raadslid het automatisme doorbreekt en de decoratie weigert. Meest gehoorde argument: zij vinden dat iedereen een aantal jaren de maatschappij moet dienen en dat een raadslid ten opzichte van anderen geen bovenmatige prestatie levert. 

Beste brandweerlieden droog snel je tranen en blijf je richten op datgene waar jullie goed in zijn. Als er een aanleiding is krijg je de eer wel toegeworpen die je toekomt. Verdien hem door onderscheidend te zijn. Ga niet eisen, dat haalt de glans van jullie werk. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.