Laag geletterdheid
Tryfena van Huenen-Notten.

Laag geletterdheid

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Prinses Laurentien zet zich al jaren in voor laag geletterdheid. Deze week is het de week van de laag geletterdheid. Voor veel mensen niet een onderwerp waar ze echt bij stil staan. Voor velen is lezen zo vanzelfsprekend, dat er verder niet meer over nagedacht wordt. Op social media is er een site dat de taalfouten aan het licht brengt. Als je daar leest hoe mensen op taalfouten reageren, dan begrijp ik wel dat er mensen zijn die zich doodschamen om te vertellen dat ze niet zo goed kunnen lezen en schrijven.

Ook ik heb op social media eens te maken gehad met een taalneuroot, ik had per ongeluk een woord met een d geschreven op het eind, terwijl het echt een t had moeten zijn. De vrouw was zo gefrustreerd op mijn schrijffoutje dat ze schreef: Je hoort zelfs een T! Nou, dit ging nog over een klein foutje. Maar zulke mensen die bestaan dus echt! Net als de mensen die last hebben van laag geletterdheid bestaan. Mensen die fonetisch schrijven bestaan ook, mensen die dyslexie hebben, hebben vaak ook veel moeite met foutloos schrijven.

"Niet goed kunnen lezen is voor veel anderen een bron van vermaak"

Niet goed kunnen lezen is voor veel anderen een bron van vermaak. Niet zo gek dat de mensen die ermee kampen, niet snel zullen zeggen dat ze moeite hebben met lezen en schrijven. Nee, daarvoor zijn de meesten te vaak gepest! Er rust nogal een taboe op het niet goed kunnen lezen en schrijven, het is namelijk behoorlijk leuk om de zwakte van een ander te gebruiken voor vermaak.

Wij hebben een zoon met een zeer ernstige vorm van dyslexie, ik weet dat het pesten niet alleen op de basisschool gebeurd, door kinderen. Nee, ook leerkrachten maken zich daar schuldig aan. Hij maakt nog wel eens een schrijffoutje, ook leest hij niet supersnel. Maar hij kan zich goed redden, met dank aan jarenlange begeleiding van het RID.

Maar ook hij schaamt zich voor zijn gebrek aan leestalent, op social media zal hij niet snel meer iets schrijven, daarvoor heeft hij te vaak kennisgemaakt met taalneuroten, die hem op social media aan de schandpaal nagelde voor een schrijffout. Het is nu de week van de laag geletterdheid. Een onderwerp die mij best wel aan het hart gaat. Ik hoop ook dat we allemaal iets minder als taalneuroot zullen optreden, en begrip tonen voor mensen die niet zo goed kunnen lezen en schrijven. Zodat deze groep mensen de schaamte niet meer hoeven te voelen en dus hulp durven te gaan vragen. Want zeg nou zelf, lezen is toch ontzettend lekker om te doen!

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.