Laag en hoog
Tryfena van Huenen-Notten.

Laag en hoog

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Je opleidingsniveau is al jaren lang erg belangrijk in ons land. Zo belangrijk dat ouders in paniek raken zodra hun kind het advies VMBO  krijgt. Kinderen moeten op zijn minst naar de HAVO, want vanuit daar hebben ze meer kans op een betere opleiding, een hoog niveau opleiding, want tegenwoordig is MBO laaggeschoold.

In mijn jeugd was MBO prima, middelbaar beroeps onderwijs. Er staat middelbaar, niet lager beroeps onderwijs. Tegenwoordig is middelbaar dus laag opgeleid. Gek eigenlijk, want wanneer mijn riolering verstopt zit, heb ik echt helemaal niks aan een hoog opgeleide dokter anders in de weet ik wat voor kunde. Nee, dan wil ik een vakman met verstand van rioleringen in mijn huis.

Sinds wanneer zijn wij eigenlijk zo ontzettend doorgeslagen als het gaat om onderwijsniveau? De architect kan mooie gebouwen ontwerpen, maar zonder bouwvakkers blijft het een leuk idee op papier. Je hebt elkaar nodig. Stel je voor dat we alleen nog maar hoogopgeleiden hebben in ons Nederland. Dan krijg je pas echt problemen. 

"Ik vind dat wij ouders niet zo in paniek moeten springen wanneer je kind niet naar de HAVO gaat"

Eigenlijk is het ook heel erg raar dat we zo neerbuigend zijn gaan doen over MBO. Nu is er een groep die wil dat we MBO-ers ook studenten gaan noemen, en natuurlijk heb je ook tegenstanders van dit idee: die vinden dat men op het  HBO en hoger studeren en op het MBO zijn het leerlingen. Dus de MBO’er leert voor een vak en HBO en hoger bestuurd het vak? Maar beiden zijn bezig om een beroep te leren. Of leren ze op de universiteit niet voor een specifiek beroep?

Ik vind dat wij ouders niet zo in paniek moeten springen wanneer je kind niet naar de HAVO gaat, laten we trots zijn op het feit dat ze een beroep gaan leren. Of dat nu verpleegkundige is, automonteur, arts of advocaat. We kunnen niet zonder elkaar. De chirurg kan niet werken in een vuile operatiekamer, zonder schoonmakers zou hij dus niet kunnen werken, of hij moet de operatieruimte zelf schoonmaken. Daarbij: wat heb je aan een advocaat als je met pech langs de weg staat? Om nog maar te zwijgen over universitaire opleidingen zoals oude talen, ze zijn dan wel hoogopgeleid, maar wat heb je aan ze? Dat weet bijna niemand, tenzij ze een tolk nodig hebben om het oude latijn te vertalen. Maar ja, hoe vaak hebben ze deze tegenwoordig nog nodig?

Laten we gewoon onze kinderen stimuleren om een vak te leren, iets wat ze jarenlang met veel plezier kunnen uitoefenen. We hebben echt niks aan een land vol advocaten, maar een paar vriendelijke verpleegkundigen die hun vak goed verstaan, zijn echt belangrijk.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.