Mathieu Jaspers.
© Pim Helmich

Campagnetijd

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Toch wel een van de mooiere momenten van de gemeenteraadsverkiezingen is de campagne tijd. Wat ik er leuk aan vind is dat je in gesprek komt met de mensen waar je het voor doet. En soms zijn dat ook pittige gesprekken.

Ik lees her en der op social media dat er altijd mooie en goede gesprekken zijn geweest. Dan krijg ik toch altijd wat jeuk want nooit lees ik dat er een pittig gesprek is geweest of dat men gewoon boos was. En ook dat laatste komt voor en daar zeg ik niet helaas bij. Boos zijn is een emotie en dat hoort er bij. Als je de eerste emotie voorbij bent en daadwerkelijk in gesprek komt dan zit er vaak een enorme lading onder deze boosheid. Of de pijn die men heeft van zaken die ze mee hebben gemaakt. Die projecteren ze dan op de mensen in de politiek want die hebben er aan bij gedragen dat er soms pijn en verdriet is. Aan het einde van het gesprek merk je dat er een opluchting is en danken ze je voor de tijd die je hebt gemaakt. Vaak een luisterend oor zijn is iets wat veel mensen gewoon missen, even je hart kunnen luchten.

"Gisteren was zo'n moment toen een oudere vrouw ons boos aansprak en aanviel dat wij tegen de thuiszorg zouden zijn"

Gisteren was zo'n moment toen een oudere vrouw ons boos aansprak en aanviel dat wij tegen de thuiszorg zouden zijn. En wij zijn natuurlijk helemaal niet tegen de thuiszorg, niemand is tegen thuiszorg. Het gaat erom hoe je het inricht zodat er duidelijkheid, zekerheid en goede zorg geboden kan worden. Dat dit bij deze mevrouw is gaan leven komt omdat het soms zo uitgelegd of uitgedragen wordt. En zoals beschreven toen de eerste emotie voorbij was en we uitleg konden geven aan onze ideeën draaide ze al bij. Het verhaal ging toen al snel over haar privé perikelen. Ze had moeite om rond te komen en daardoor op hoge leeftijd nog aan het werk. Haar man die al enige tijd overleden was miste ze nog dagelijks, maar desondanks ging ze onverdroten door. En ondanks alles waren er momenten dat ze op haar manier gelukkig was. Ze hoopt wel dat er duidelijkheid komt voor mensen die werken en gebruik maken van de thuiszorg. Maar ze had er vertrouwen in dat dit zou gaan lukken.

De moraal voor mij is dat we de afstand kleiner moeten maken van het gemeentehuis naar de burger in Zutphen en Warnsveld. Meer als volksvertegenwoordiger de wijken in, ook na 21 maart...sterker nog vooral na 21 maart want dan start de campagne naar 2022 toe!

Mathieu Jaspers

Mathieu Jaspers is journalist en voormalig politicus . Daarnaast is hij betrokken bij de organisatie van '100 tallentvolle vrouwen' en zet hij zich in voor Buddy to Buddy.

Meer lezen van Mathieu Jaspers?


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright.