Joop Hekkelman.
© LGLD

Bij de les blijven

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Het nieuwe jaar is inmiddels bijna twee weken oud en we hebben in ons landje  alweer het nodige gedoe achter de rug. Het leek er even op dat de olympische bobo Camiel zichzelf belangrijker vond dan de sporters die hij  vertegenwoordigde. Meneer trok zich uiteindelijk terug. Niet omdat hij iets doms had uitgehaald, naar eigen zeggen vanwege zijn onderschatting van de impact van media aandacht. Gebrek aan gogme zou je kunnen zeggen. De rapper Boef maakte het bont door enkele dames die hem een lift gaven de eretitel ‘hoer’ mee te geven. 

"Ach Camiel, lik je wonden"

Beiden zakten door het ijs. De één omdat het pluche nogal kleefde, de ander omdat hij recidivegedrag vertoonde. Zelfs een ezel stoot zich geen twee op dezelfde manier! Boef is inmiddels uitgekotst door diverse podia. Hij zal een forse klus hebben om de schade weg te werken. En Camiel. Ach Camiel, lik je wonden. Ik geef je voor de toekomst de goede raad mee die Paulo Coelho onlangs op Facebook poste: Leg niks uit. Je vrienden hebben het niet nodig. Je vijanden zullen je niet geloven. “At your service!” 

Hopelijk pikken de media komend jaar belangrijker nieuws op dan de reputatieschade van onbehouwen landgenoten. Dat begon goed met de politieagenten in Brummen die op bezoek gingen bij de kinderen die zij enkele weken eerder onder zware balen stro vandaan haalden. Betrokkenheid en belangstelling tonen voor de ander is een positieve boodschap aan het begin van een nieuw jaar. Jammer dat lieden op sociale media daarover liever negatief doen dan zwijgen. 

De Burgemeester van Lochem sloot en verzegelde een drugspand voor enkele maanden. Dat is goed nieuws over daadkrachtig optreden. Na enkele dagen was het onderwerp alweer van de nieuwspagina’s verdwenen, omdat het ‘slechts’ over de sluiting ging. Punt! Gebrek aan details voor smeuiige verhalen dus. 

Of het ontbreken van meer inhoudelijke informatie goed is of juist niet, daar ben ik niet uit. Wat ik wel weet is dat bij verhalen die ‘naar aanleiding van’ ontstaan duiding nodig is door deskundige mensen die echt verstand van het onderwerp hebben en de context objectief weten te schetsen. Zij die geen politieke spelletjes of eigenbelang meedragen in hun achterhoofd. Herman Wijffels en Beatrijs de Graaf zijn aansprekende voorbeelden van mensen die de toehoorder, cq de lezer uitdagen tot oprechte nieuwsgierigheid naar achtergronden. Kost wat tijd maar de beloning is navenant: je blijft bij de les. 

 

  

Joop Hekkelman

Joop Hekkelman is schrijver en kenner van de Achterhoek. Elke vrijdagochtend lees je een column over wat hij meegemaakt heeft of wat hem opvalt.

Meer lezen van Joop Hekkelman?


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright.