We steken onze archieven straks moedwillig in brand
Jelle Seubring.

We steken onze archieven straks moedwillig in brand

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Wat gisteren gebeurd is vinden veel lezers vaak al niet meer interessant. Wat is dan wel interessant? Het nieuws van vandaag. Maar toch is alles wat de media schrijven geschiedenis. Niet alleen de artikelen uit de krant, maar ook artikelen van bijvoorbeeld deze nieuwswebsite. Zelfs deze column.

En die geschiedenis is in gevaar. Veel online media hebben hun archieven niet op orde. En dat is een kwalijke zaak. Onlangs kwam zo'n verhaal in de aandacht: het hyperlokale nieuwsplatform Dichtbij.nl werd door eigenaar TMG offline gehaald. De oprichter van het platform noemde het offline halen 'het moedwillig brand steken van je eigen unieke boekencollectie'.

"Als de rekening van de server niet betaald word, is het archief weg"

TMG is inmiddels begonnen het archief te herstellen. Maar voor hoelang? Als de rekening van de server niet betaald word, is het archief weg. Hoe verschrikkelijk het ook is, geldt dat ook voor LokaalGelderland. En ook een grote, landelijke, omroep als de NOS heeft problemen. Alle online berichten van vóór 2010 zijn niet meer terug te vinden. Voor de beeldvorming: er is dus niets terug te vinden over de Koninginnedag-aanslag in Apeldoorn of het premierschap van Balkenende.

De Koninklijke Bibliotheek bewaard bijna alle publicaties die in Nederland worden uitgebracht. Van boeken tot kranten en tijdschriften. Maar geen online media. Ze schuiven het door naar het Instituut voor Beeld en Geluid. Die slaat in ieder geval alle tv- en radioprogramma's van de publieke omroep op. En is begonnen met het archiveren van een paar nieuwswebsites. Maar zonder budget.

De artikelen van LokaalGelderland worden dus ook niet extern opgeslagen. We slaan meerdere keren per dag een backup op op meerdere locaties, maar dat is puur voor als er iets misgaat. Ook proberen we ons archief werkend te houden, maar soms gaan dingen 'stuk'. Bijvoorbeeld als er een Facebookpost of Tweet die in het artikel stond is verwijderd.

Om een lang verhaal kort te maken: onze online archieven zitten vol gaten. En als we niets doen, steken de eigenaren het op den duur moedwillig in brand.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.