Zij dromen van ons geld
Joop Hekkelman.

Zij dromen van ons geld

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Verbaast u zich ook wel eens als op tv de prijzen van de Postcodeloterij worden uitgereikt? Wat ik er vreemd aan vind is dat sommigen wel tien of twaalf loten hebben. Hoe dat komt? Ik heb een vermoeden. Loterijen in ons land hebben de vrije hand met misleidende reclame. De aanbiedingen van een gratis lot stapelen zich op achter de voordeur. Stap je erin dan speel je een maand later betaald mee. De uitslag controleren op de website van een willekeurige loterij betekent eerst langs allerlei lekkermakende onderdelen scrollen. Daarmee wordt een tegenvallende uitslag op voorhand gecompenseerd.

"Geluksdenkers zien niet dat slechts weinigen een prijs incasseren"

Deze week de adventkalender van de Postcodeloterij op de deurmat. Met het bekende schreeuwerige toontje worden de prijzen aangekondigd: Kans, mits zeven keer een vakje met ‘cheque’ tevoorschijn komt en een nieuw lot wordt aangekocht. Snel even gekeken. Wat dacht je wat? Zeven keer een ’cheque’. Wie gelooft er nog in toeval! De klant wordt gretig gehouden, omdat de uitslag meestal tegenvalt. Wie zijn bankrekening niet regelmatig controleert heeft niet eens door met hoeveel loten hij of zij meespeelt. We hebben het blijkbaar zo goed in dit land dat 13 euro per lot per maand geen aanslag meer is op het huishoudbudget.

Geluksdenkers zien niet dat slechts weinigen een prijs incasseren. De winst gaat naar de organisator, sponsoring van sportploegen en Goede doelen. Die laatsten worden als legitimatie gebruikt om ons in de val te lokken. Met slimme reclame wordt ons het geld uit de zak geklopt.

Die Goede doelen hebben ook het directe lijntje naar onze geldbuidel ontdekt. Zij willen iets met ons testament. Zij schreeuwen het uit: Wij dromen van uw geld. Het ideaal leeft zo sterk dat zij de argumenten al hebben bedacht waarmee u de beslissing moet nemen. Het sentiment viert hoogtij. Er is zelfs een Gids voor Goede doelen in het leven geroepen om de zaken efficiënt en fiscaalvriendelijk te regelen.

Iedereen is vrij om te doen met zijn vermogen wat hem of haar goeddunkt. Je moet echter wel een bloedhekel hebben aan je wettelijke erfgenamen om hen via deze stokerij jouw nalatenschap te ontzeggen. 

 

Mij niet gezien al dat stiekeme zaken doen. Kan best zijn dat ik te behoudend ben met geld. Misschien is het daarom dat de aanbieding van het extra lot bij de advenstkalender al enkele dagen ongebruikt in de papiercontainer ligt. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.