Plastic soep
Tryfena van Huenen-Notten.

Plastic soep

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Tijdens het winkelen kom ik er achter dat ik mijn tas vergeten was, de verkoopster verteld mij dat het plastic tasje wel 10 cent kost. Nou ja, het is niet anders, om nu met mijn spullen zo over straat te gaan is ook niet handig. Ik weet dat het tasje nu betaald moet worden, omdat de plastic soep in onze zeeën en oceanen steeds groter wordt. Door de plastic tas te moeten betalen, zouden wij er bewuster van moeten worden.

"We kopen liever een goedkope plastic trui dat hooguit één seizoen meegaat"

Maar is het niet gek dat we voor een plastic tasje nu moeten betalen, terwijl de komkommers in de supermarkt in plastic verpakt zijn. Alles is verpakt in het plastic. Vroeger kocht je melk in glazen flessen en hadden wij Hollanders allemaal een flessenlikker in de la liggen, om het laatste restje yoghurt of vla uit de fles te kunnen halen. Ja, wij Hollanders zijn zuinig. Maar tegenwoordig is alles in plastic verpakt. Dat is namelijk goedkoper dan glas, maar wel een bijdrage aan onze plastic soep.

We willen allemaal een klein steentje bijdragen aan het milieu, maar we denken niet echt na wat we kopen. Neem een acryl trui of een fleece vest, het is puur plastic wat je aantrekt. We willen een duurzaam milieu, maar we kopen liever een goedkope plastic trui dat hooguit één seizoen meegaat, dan een 100% wollen exemplaar wat zeker een aantal jaren meegaat, en ook nog eens een heel stuk milieu vriendelijker is. En nee, het schaap wordt niet geslacht voor je wollen trui, het wordt geschoren voor zijn wol.

Gek he, als je er zo over nadenkt, we doen moeilijk over een plastic tasje, terwijl er zoveel meer te verbeteren valt. We willen geen plastic soep in onze wateren, maar om te veranderen, kunnen we ieder voor zich al echt een steentje bijdragen. Het is echt niet het tasje dat de soep zo groot heeft gemaakt, het is alles bij elkaar. 

Ook ik probeer mijn steentje bij te dragen aan het milieu, het is maar een klein steentje, maar alle beetjes helpen, hoop ik. Ik koop kleding waar ik langer mee kan doen, het liefst van bio katoen, wol, linnen of andere natuurlijke materialen. Het is maar een kleine bijdrage, maar als we allemaal doen wat we kunnen, misschien groeit de plastic soep in onze zeeën en oceanen dan niet meer. Oh, en voor ik het vergeet, ook mijn boodschappentasje zit weer in mijn handtas, dan hoef ik geen plastic tasje meer te kopen.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.