Een nieuw jaar, met nieuwe regels. Dit moet je weten

Een nieuw jaar, met nieuwe regels. Dit moet je weten

2020 is begonnen. Dat betekent, naast nieuwjaarsborrels en oliebollen, ook een aantal nieuwe regels en wetten die in gang gezet zijn. We zetten alles voor je op een rijtje. 

Minimumloon

Het minimumloon gaat omhoog van 1.635,60 naar 1653,50 euro per maand. Ook de uitkeringen gaan hiermee omhoog, omdat deze zijn gebaseerd op het minimumloon. 

Milieuzones

Er komt in heel Nederland een uniforme regeling voor milieuzones. De gemeenten kunnen nog steeds zelf beslissen of ze wel of geen milieuzone willen invoeren. Een aantal gemeenten hebben nu al een milieuzone, maar de regels zijn in iedere plaats verschillend. Vooralsnog doen de gemeenten in deze regio er niet aan mee. 

Duurzame energie

Acht provincies stappen vanaf dit jaar over op uitsluitend duurzame energie, waaronder dus Gelderland. Zij hebben eind oktober met Greenchoice en Vattenfall contracten daartoe ondertekend.

Hondenpaspoort

Vanaf dit jaar is het voor elke hond in Nederland verplicht een Europees paspoort te hebben. Dankzij dit paspoort kunnen kopers weten waar een hond vandaan komt en welke inentingen de hond heeft gehad. Het paspoort kan alleen door een dierenarts worden afgegeven. 

Brieven sturen

Met ingang van dit jaar verhoogt PostNL de tarieven voor het versturen van brieven in Nederland en van Nederland naar het buitenland. Het basistarief voor brieven in Nederland wijzigt van € 0,87 naar € 0,91. Het basistarief voor brieven naar het buitenland wordt € 1,50, dat was € 1,45. 

En verder…

  • De bijtelling voor de zakelijke elektrische leaseauto stijgt vanaf dit jaar van 4% naar 8%;
  • Circa 1,3 miljoen ondernemers hebben een nieuw btw-identificatienummer, het btw-id, ontvangen; 
  • De wet van minister Grapperhaus die hogere straffen mogelijk maakt voor ernstige verkeersdelicten treedt in werking;
  • De subsidie voor warmtepompen in nieuwbouw vervalt;
  • De fiscale fietsregeling voor woon-werkverkeer wordt versimpeld;
  • Per 1 januari 2020 treedt de Dopinglijst 2020 in werking;
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.