Inwoners Gelderland zijn bijgelovig bij kopen oudejaarslot

Inwoners Gelderland zijn bijgelovig bij kopen oudejaarslot

Heb jij al een oudejaarslot in huis? Dan is de kans groot dat je het bij dezelfde winkel als vorig jaar en de jaren daarvoor hebt gekocht. Inwoners van Gelderland zijn namelijk best bijgelovig, blijkt uit onderzoek van de Staatsloterij. 

Om het geluk af te dwingen, koopt een kwart van de spelers uit deze provincie hun lot altijd in dezelfde winkel (25%). 15% visualiseert dat hij of zij al gewonnen heeft en 12% doet weleens een schietgebedje voor hun lot. Opvallend gegeven; als we die geldprijs winnen, dan houden we onze mond tegen onze kinderen. 

Advertentie

Omrijden

Bijgeloof, het speelt voor veel Nederlanders een rol bij de Oudejaarstrekking. Naast omrijden naar een specifiek verkooppunt, die ene ‘gelukswinkel’ waar al eerder een grote prijs viel, is vooral het meespelen met geluksgetallen populair. Maar het kan nog gekker! Daar weten ze in Gelderland alles van. Ruim een tiende van de spelers uit die provincie heeft weleens gepraat tegen zijn of haar lot voor wat extra geluk (11%) en 6% heeft het lot zelfs weleens gekust.

Om geluk af te dwingen, laat 5% zelfs een waarzegger een voorspelling doen over hun Oudejaarslot. In totaal houdt de helft van alle spelers er wel één of meerdere gewoonten op na en 2% schuwt zelfs geen enkel middel om het lot te bespelen. 

Advertentie

Allerlaatste dag

De  verkopers van Oudejaarsloten herkennen het bijgeloof. Eigenaar Lobke Bulder van de Bruna in Apeldoorn. “Heel veel mensen wachten tot de allerlaatste dag. Omdat ze denken dat hen dat geluk gaat brengen en geld gaat opleveren. Het grootste gedeelte van onze klanten speelt met geluksnummers. Dat kunnen geboortedata zijn, verjaardagen van de kleinkinderen of van een overleden partner. Het eindcijfer 7 is verreweg het meest populair. Maar bij ons doet getal 2 het ook heel goed.” 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.