Gemeente heeft geen budget voor aanpassingen Paulus Potterstraat; dan maar bekeuringen schrijven

Gemeente heeft geen budget voor aanpassingen Paulus Potterstraat; dan maar bekeuringen schrijven

Als het aan gezondheidscentrum Arcus ligt, gevestigd aan de Paulus Potterstraat in Zutphen, wordt de verkeerssituatie daar snel aangepakt. Echter is daar bij de gemeente geen budget voor, met als gevolg dat foutparkeerders die weinig andere keuzes hebben bekeuringen ontvangen. 

Wie tijdens kantooruren aan het einde van de Paulus Potterstraat komt, bij de fietsbrug naar Warnsveld, treft een grote chaos aan. Fietsers die hard de fietsbrug afkomen, auto’s die het parkeerterrein van het gezondheidscentrum afdraaien en andere auto’s die in de parkeervlakken langs de weg willen parkeren. Die problemen zijn er al lang, legt Diederik Kingma van Arcus uit. “Het eerste gesprek met  de gemeente  was een opstap naar een zeer effectieve maatregel: het aanbrengen van een gele streep. Het 2de gesprek, eind november jl was een verkenning naar de mogelijkheden de problemen aan de Paulus Potterstraat aan te pakken. Dat klinkt vaag en is het voorlopig ook. De Gemeente Zutphen heeft geen budget voor aanpassing van de Paulus Potterstraat beschikbaar, Arcus Gezondheidscentrum maar beperkte mogelijkheden op eigen terrein”, legt hij uit. 

Advertentie

Meer auto's

Toen Arcus zich 15 jaar geleden ging vestigen op die plek waren de problemen er nog niet. Maar tijden veranderen: “De huisartsenpraktijken hebben meer taken en dus ook meer medewerkers gekregen, de fysiotherapie en de apotheek zijn drukker geworden. Om de bezoekers van het gezondheidscentrum, niet zelden mensen die slecht ter been zijn de ruimte te geven om te parkeren hebben we er voor gekozen de medewerkers in de wijk te laten parkeren.” 

"...voorlopig moeten we het doen met de beperkte parkeermogelijkheden"
Diederink Kingma (Arcus)

Toch kiezen veel patiënten ervoor niet op het parkeerterrein te parkeren, maar in de wijk. Dit komt volgens het gezondheidscentrum door de onoverzichtelijke situatie. Dat laten ze, uiteraard, toe. Maar “Dat ligt anders voor de mensen die op de stoep, vlak voor de ingang hun auto neerzetten. Die blokkeren willens en wetens het zicht van anderen en creëren een gevaarlijke situatie. Die mensen proberen we te achterhalen en op hun verantwoordelijkheid te wijzen”, beklemtoont de zegsvrouw.

Ze zijn druk op zoek naar oplossingen: “Mogelijk een nieuwe uitrijmogelijkheid. Mogelijk ook nog extra parkeerplaatsen aan de achterzijde van het gebouw. Maar voorlopig moeten we het doen met de beperkte parkeermogelijkheden. En die zijn op kantooruren niet altijd voor de deur beschikbaar.”

Geen verantwoordelijkheid

De gemeente zegt geen verantwoordelijkheid te voelen voor de automobilisten die in de wijk parkeren. “Waar je je auto zet, en welk gebouw je daarna bezoekt, daar gaan wij als gemeente niet over”, legt een zegsvrouw uit. “Het is bekend dat er soms te weinig parkeerplekken zijn bij het gezondheidscentrum.” En niet alleen budget is het probleem: “We zijn er geen voorstander van om groen in te ruilen voor parkeerplekken dus we hebben momenteel geen plannen om hier extra plaatsen bij te maken.”

Advertentie

Onlangs heeft handhaving en toezicht een controle uitgevoerd in de straat. Automobilisten die naast de gele streep parkeerde werden aangesproken. Deze week zijn auto’s die aan het einde van de straat geparkeerd stonden bekeurd. “Er wordt in de wet onderscheid gemaakt tussen berm en gras. In de berm is parkeren toegestaan. Op het gras niet, hier is sprake van verhoogd groen, dat door parkeren vernield wordt. Daarom worden er boetes uitgeschreven”, legt de zegsvrouw uit. 

Bekeuringen

Waarom de automobilisten langs de gele streep geparkeerd stonden geen bekeuring hebben gekregen? “Een BOA heeft discretionaire bevoegdheden. Dat betekent dat hij de vrijheid heeft om in bepaalde situaties naar eigen inzicht een besluit te nemen. Dus over die situatie kan ik niet oordelen, wel over het parkeren in het gras, dat is wettelijk verboden.”

"De handhavers hier lijken voorkeur te hebben"
Buurtbewoner

Eén van de wijkbewoners die een bekeuring kreeg is er niet over te spreken. “Dankzij de vervelende verkeerssituatie is het gras soms de enige plek die over blijft. Neem als gemeente eerst daar verantwoordelijkheid voor voordat je gaat bekeuren”, legt de man uit. “Het is een chaos hier. En mensen die dat erger maken door langs de gele streep te parkeren worden niet gepakt. Alleen vriendelijk aangesproken. De handhavers hier lijken voorkeur te hebben.” 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.