Zorgen over komst 5G onder Zutphense inwoners
Op sommige plekken in de gemeente zijn anti-5G stickers geplakt.

Zorgen over komst 5G onder Zutphense inwoners

Meerdere inwoners van de gemeente Zutphen maken zich zorgen over de komst van het mobiele netwerk 5G, de opvolger van het huidige 4G. Meer dan twintig brieven en mails van bezorgde inwoners zijn er de afgelopen maanden binnnegekomen bij de gemeente Zutphen.

De brieven zijn deels gericht aan het college, maar ook aan de gemeenteraad. De schrijvers maken zich onder meer druk over de gevolgen voor de gezondheid, maar ook over het standpunt van de gemeente en het aantal antennes dat geplaatst moet worden.

Advertentie

Overal antennes

De opvolger van het mobiele datanetwerk zorgt voor een grote toename in de snelheid van de verbinding. De nieuwe techniek heeft wel een groot nadeel. Door bet gebruik van andere frequenties is het bereik aanzienlijk kleiner, waardoor er om de vijftig meter een antenne geplaatst moet worden.

Gemeenten worden via een wetsvoorstel verplicht objecten in de openbare ruimte, als lichtbasten, bushokjes en publieke gebouwen, daarvoor beschikbaar te stellen. De gemeente Zutphen volgt hierin het landelijke antennebeleid.

Geen gezondheidsgevaar

Doordat er meer antennes komen maken inwoners zich ook zorgen over elektromagnetische velden. "5G is nog een zeer nieuwe techniek, waardoor er nog geen ervaring is met langdurige blootstelling van mensen hieraan", schrijft het college. "Het beoordelen van deze wetenschappelijke discussie en de veiligheid van deze nieuwe techniek gaat de gemeentelijke kennis en het gemeentelijke niveau te boven."

Echter heeft de gemeente wel advies ingewonnen bij de GGD. "De GGD geeft aan dat er op basis van de huidige kennis geen reden is om aan te nemen dat de blootstelling aan elektromagnetische velden zal toenemen door de introductie van 5G. Dit omdat ook na de invoering van 5G geldt dat de totale blootstelling aan elektromagnetische velden binnen de internationale veilige blootstellingslimiet moet blijven."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.