Burgemeester Alex van Hedel: 'Brummen heeft veel te bieden voor jongeren, maar niet alles kan'
Alex van Hedel.

Burgemeester Alex van Hedel: 'Brummen heeft veel te bieden voor jongeren, maar niet alles kan'

Een groep Brummense jongeren wil dat de skatebaan bij Park 't Goor in het dorp aangepakt wordt door de gemeente. Het is er vies en de skatebaan is niet meer van deze tijd, stellen de gebruikers. Maar heeft Brummen überhaupt wel genoeg te bieden aan jongeren?

Burgemeester Alex van Hedel denkt van wel, zeker op het gebied van sport. "We hebben natuurlijk de algemene voorzieningen als sportvelden en sporthallen. Maar in het openbaar gebied hebben we speeltuintjes en velden", legt hij uit. "Ook hebben we natuurlijk deze skatebaan." Maar ook ziet hij dat jongeren die vertrekken uit de gemeente om te studeren, ook soms weer terugkeren.

'Ik kan niet skaten'

Over de skatebaan kan Van Hedel nog niet veel zeggen. "Ik loop er wel eens langs, maar ik kan zelf niet skaten. Ik heb het nooit eerder gedaan en waag mij er ook niet aan. Ik kan mij echter voorstellen dat de behoefte er is dat er meer komt."

De grootte van de skatebaan bij Park 't Goor is volgens hem voldoende voor Brummen. "Voor de Brummense schaal is dit, laat ik zeggen, voldoende. Maar er zal ongetwijfeld meer gewenst zijn." De staat van de skatebaan wordt door de gemeente in de gaten gehouden, maar "we moeten nu elk dubbeltje omdraaien, dus het is altijd een afweging". De gemeente moet namelijk bezuinigen.

Weinig vandalisme

In veel gemeenten gaat er ook veel geld op aan vernielde voorwerpen in de openbare ruimte. In de gemeente Brummen valt dat wel mee, stelt de burgemeester. Hij is tevreden over hoe de jeugd zich gedraagd.

"Natuurlijk zouden we een middelbare school, hogeschool en universiteit in de gemeente willen"
burgemeester Alex van Hedel

"Over het algemeen ben ik heel tevreden over de jongeren in Brummen. Zelfs tijdens de nieuwjaarswisseling valt de baldadigheid reuze mee." Op bijzondere gevallen na gebeurt er weinig. Wel houden de opsporingsambtenaren van de gemeente en de politie alles in de gaten. "Maar gelukkig valt het doorgaans in de gemeente mee."

Terugkomen

Er zijn veel jongeren in de gemeente, maar er trekken ook veel weg. Dat erkent ook Van Hedel. Niet alle faciliteiten die de jongeren willemn zijn te vinden in de gemeente. "Natuurlijk zouden we een middelbare school, hogeschool en universiteit in de gemeente willen zodat de jongeren niet weghoeven uit de gemeente." Realistisch is dat natuurlijk niet. "Het is een illusie, want onze gemeente is daar veel te klein voor."

Jongeren trekken uit de gemeente om te studeren. "Een deel keert echter wel terug, soms als ze gaan samenwonen of kinderen krijgen. "Maar desondanks komt een groot deel niet terug. "Dan vinden ze een baan elders in het land en gaan ze daar wonen."

De burgemeester is blij met wat Brummen te bieden heeft. "Als ik alles ga opnoemen zijn we even bezig. Maar om te beginnen de omgeving, sportvoorzieningen, bereikbaarheid, dat is allemaal goed. We hebben heel veel in Brummen, maar toch zijn we kleinschalig."

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.