Massaal misbruik van gehandicaptenparkeerkaart. Het is lastig te handhaven

Massaal misbruik van gehandicaptenparkeerkaart. Het is lastig te handhaven

Er wordt in de regio massaal misbruik gemaakt van gehandicaptenparkeerkaarten, blijkt uit onderzoek van deze nieuwswebsite. Gepakt worden de mensen die het doen bijna niet, omdat het heel lastig te handhaven is. 

Met de parkeerkaart van je partner, ouder of kennis parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats lijkt lekker makkelijk. Je hoeft geen parkeergeld te betalen en staat vaak ook nog eens vlak voor de deur. De straf die er op staat is echter niet klein. Je moet 380 euro betalen bij misbruik en ook wordt de kaart ingenomen. 

Advertentie

Handhaven

Het nadeel is alleen dat de sancties bijna nooit uitgedeeld worden bij misbruik. Dit omdat het heel erg lastig is om te handhaven of de bestuurder bij de kaart hoort. “Op de telefoons van de handhavers zit de Citycontrol app en hiermee kunnen ze controleren of de kaart geldig is”, legt een woordvoerder van de gemeente Zutphen uit. Soms worden gehandicaptenparkeerkaarten ook nagemaakt. Hiervoor geldt dezelfde straf als bij het gebruiken van andermans kaart. De kaart wordt ingenomen en er moet 380 euro betaald worden. 

Maar hoe weet je of de kaart bij de bestuurder hoort? “Daarvoor moeten de collega’s de bestuurder aantreffen van het voertuig en de kaart ter inzage vorderen. Het komt voor dat de kaart niet bij de bestuurder hoort en dan nemen ze de kaart in. Ook volgt een sanctie van 380 euro.”

Wachten

Dat in de praktijk handhavers niet bij een auto gaan wachten tot de bestuurder terug is, is natuurlijk niet vreemd. Dit zorgt ervoor dat misbruik bijna nooit bestraft wordt. Alleen wanneer er een handhaver in de buurt is, en direct het gevoel krijgt dat een kaart misbruikt wordt, worden er sancties uitgedeeld.  

"Ik heb gewoon een kaart. Dus bemoei je er niet mee"
Foutparkeerder

LokaalGelderland heeft in de afgelopen maanden een paar automobilisten aangesproken die misbruik maakte van een gehandicaptenparkeerkaart. Een jongeman, met een Duits kenteken, parkeerde vlak voor het Stadhuis van Zutphen zijn auto. Hij had een kaart, maar geen handicap. Hij liep zonder moeite naar de andere kant van de binnenstad, en dan heb je geen recht op zo’n kaart. Zijn fouten toegeven wilde hij niet: “Ik heb gewoon een kaart. Dus bemoei je er niet mee”, zei hij. 

De auto van de verkeershufter.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.