Gemeente Zutphen gaat 'landjepik' van inwoners harder aanpakken

Gemeente Zutphen gaat 'landjepik' van inwoners harder aanpakken

De gemeente Zutphen gaat maatregelen nemen tegen het 'landjepik' van inwoners. Het gaat om inwoners die zonder toestemming gebruik maken van gemeentegrond. Bijvoorbeeld mensen die hun tuin hebben doorgetrokken op de groenstrook, die eigenlijk van de gemeente is.

Het zogenoemde oneigenlijk gebruik van bijvoorbeeld snippergroen, kleine groenstroken in de gemeente, gebeurt vaak. Na een pilot in de Zuidwijken, waar 890 gevallen van oneigenlijk gebruik voorkwamen, wil het college de maatregelen nu toepassen op de hele gemeente. Maar voordat er streng gehandhaafd kan worden, moet er eerst wat gebeuren.

Advertentie

In de verkoop

De gemeente wil met een schone lei kunnen beginnen. Daarom krijgen de 'illegale' éénmalig de kans om de grond van de gemeente die ze gebruiken te kopen. In een hoge uitzondering kan het ook gehuurd worden. Wil de gebruiker het niet kopen of huren, dan moet hij het stuk grond ontruimen.

De koop van de gemeente is vrij op naam. Dat betekent dat de koper alleen betaald voor de grond. De overdrachtskosten, die onder meer bestaan uit notariskosten en het opmeten door het kadaster, worden betaald door de gemeente.

Succes

De pilot in de Zuidwijken was een succes. Er waren 890 gevallen van landjepik, die de gemeente allemaal heeft aangeschreven. 181 keer daarvan werd de grond verkocht, 32 keer weer teruggegeven aan de gemeente en in 38 gevallen raakte de gemeente de grond kwijt voor verjaring. Ook zijn er dossiers vervallen en zijn er nog dossiers in behandeling.

In de Zuidwijken gaat de gemeente straks strenger handhaven, nu alles opgelost is. Vanaf 1 januari 2020 geldt de regeling voor de hele gemeente.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.