Waarom zijn er geen vrachtwagenparkeerplaatsen in Lochem?

Waarom zijn er geen vrachtwagenparkeerplaatsen in Lochem?

In de gemeente Lochem zijn geen vrachtwagenparkeerplekken te vinden. En dit terwijl chauffeurs toch hun verplichte rustpauzes moeten nemen. Waar kunnen ze dat doen binnen Lochem? En waarom zijn deze parkeerplekken er niet? We zochten het uit in Vraag het LGLD. 

In Vraag het LGLD zoeken wij het antwoord op de vragen die je hebt. Wil je graag iets weten? Stuur het naar [email protected] en wij zoeken het voor je uit.

Lochemer Jaap van Veenen viel het op tijdens een autorit. “Waarom zijn er geen vrachtwagenparkeerplaatsen in lochem”, mailt hij naar de redactie van deze nieuwswebsite. 

We hebben de vraag neergelegd bij de gemeente Lochem. Woordvoerder: Nadine Kolkman: “Gemeente Lochem heeft beleid voor het parkeren van vrachtwagens. In de APV staat onder andere het volgende: ‘Het is verboden een voertuig dat, met inbegrip van de lading, een lengte heeft van meer dan 6 meter of een hoogte van meer dan 2,4 meter te parkeren op een door het college aangewezen plaats, waar dit naar zijn oordeel schadelijk is voor het uiterlijk aanzien van de gemeente.’ Met een aanwijzingsbesluit is bepaald dat dit verbod van kracht is binnen de bebouwde kom van de kernen behorende tot de gemeente Lochem, uitgezonderd de Hanzeweg en Aalsvoort. Ook geldt de aanwijzing niet op werkdagen tussen 08.00 en 18.00 uur.” 

Advertentie

De woordvoerder gaat verder: “Situaties dat geparkeerd wordt op invoegstroken etc zijn in Lochem niet bekend. Dat komt dat door de gemeente Lochem relatief weinig (internationaal) transitoverkeer rijdt. In Lochem rijdt met name bestemmingsverkeer en weinig doorgaand vrachtverkeer dat om die reden binnen gemeente Lochem rustpauzes wil houden.”

Geen veranderingen

Vrachtwagenchauffeurs moeten op verplichte momenten rusten. Ze zetten soms hun vrachtwagens neer op plekken waar het niet mag. “Genoemde problematiek speelt met name op locaties gelegen aan internationale corridors zoals de A1. Het is ons bekend dat provincie Overijssel bezig is met een visie op het probleem van vrachtwagenparkeren. Gemeente Lochem werkt momenteel niet aan verandering van beleid op dit onderwerp”, aldus de zegsvrouw. 

 

Het volledige fragment uit de APV:

Artikel 5.8 Grote voertuigen

1. Het is verboden een voertuig dat, met inbegrip van de lading, een lengte heeft van meer dan 6 meter of een hoogte van meer dan 2,4 meter te parkeren op een door het college aangewezen plaats, waar dit naar zijn oordeel schadelijk is voor het uiterlijk aanzien van de gemeente.

2. Het is verboden een voertuig dat, met inbegrip van de lading, een lengte heeft van meer dan 6 meter te parkeren op een door het college aangewezen weg, waar dit naar zijn oordeel buitensporig is met het oog op de verdeling van beschikbare parkeerruimte.

3. Het eerste en tweede lid zijn niet van toepassing op campers, kampeerauto’s, caravans en kampeerwagens, voor zover deze voertuigen niet langer dan drie achtereenvolgende dagen op de weg worden geplaatst of gehouden.

4. Het tweede lid is voorts niet van toepassing op werkdagen van maandag tot en met vrijdag, dagelijks van 08.00 tot 18.00 uur.

5. Het college kan ontheffing verlenen van de verboden.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.